Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Θεόδωρος Αντωνίου: Διάλογοι για φλάουτο και άρπα (2008)

Έφυγε από τη ζωή σήμερα, 26 Δεκεμβρίου 2018, ο συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου (1935-2018), μια κορυφαία μορφή στο χώρο της σύγχρονης λόγιας ελληνικής μουσικής, πολυγραφότατος και πρωτοπόρος δημιουργός με πολυσύνθετη δραστηριότητα που κάλυπτε όλα τα πεδία της μουσικής έκφρασης (συνθέτης, εκτελεστής/αρχιμουσικός, δάσκαλος). Ευτύχησε να έχει δασκάλους του τον Μανόλη Καλομοίρη και τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, όταν αποφοίτησε το 1961 από το Ελληνικό Ωδείο, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου ήρθε σε επαφή με την ηλεκτρονική μουσική. Εκεί συνέθεσε και το πρώιμο Κοντσέρτο για Βιολί, το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο της πόλης της Στουτγκάρδης το 1964. Στη συνέχεια βρέθηκε στην Αμερική, όπου είχε σημαντικές συνεργασίες με μεγάλα Πανεπιστήμια, όπως του Στάνφορντ, της Γιούτα, της Φιλαδέλφειας και κυρίως της Βοστώνης. 
Το έργο του υπήρξε ογκώδες και πολύπλευρο. Μας άφησε πάνω από 150 συνθέσεις σκηνικές (για θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση), πάμπολλα έργα ηλεκτρονικής μουσικής, φωνητικά έργα, συμφωνικές συνθέσεις, αρκετές όπερες εμπνευσμένες από την αρχαιοελληνική μυθολογία και άφθονη μουσική δωματίου.
Από το τελευταίο αυτό είδος, τη μουσική δωματίου του Θεόδωρου Αντωνίου, διάλεξα ως ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του δύο συνθέσεις για φλάουτο. Η πρώτη έχει τίτλο "Διάλογοι για Φλάουτο και Άρπα" και γράφτηκε το 2004 βασισμένη στην παλιότερη σύνθεση του 1961, όπου τη θέση της άρπας είχε η κιθάρα. Το έργο παίχτηκε το 2005 στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Άρπας στο Δουβλίνο από το αξιόλογο ελληνικό σχήμα Duo Χορίαμβος, που αποτελούν οι μουσικοί Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο) και Γωγώ Ξαγαρά (άρπα). Στην πλήρη του μορφή το έργο αναπτύσσεται σε εννέα μέρη, αλλά στη δισκογραφική του έκδοση τα μέρη περιορίστηκαν στα έξι.
Η δεύτερη σύνθεση είναι ένα τρίλεπτο ελεγειακό κομμάτι για σόλο Φλάουτο με τίτλο "Lament for Michelle" και γράφτηκε το 1988 με αφορμή τον απροσδόκητο θάνατο μιας στενής συνεργάτιδας του συνθέτη. Η μελωδία του βασίζεται πάνω σε ένα ηπειρώτικο μοιρολόι.

(c) CD | Puzzlemusik | 2008 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: