Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ηλίας Ανδριόπουλος: Ζωντανά στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (2014)


Όπως λένε σ' αυτές τις περιπτώσεις, ήμουν κι εγώ εκεί! Καταμεσής του περσινού καλοκαιριού στο μαγευτικό Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, μέσα στους πορτοκαλεώνες της ευλογημένης αργολικής γης και πλάι στις νότιες ακτές του Σαρωνικού, ο εκλεκτός συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος παρουσίασε μια ζωντανή αναδρομή στο συνθετικό του έργο. Τίτλος του προγράμματος: Μια διαδρομή από τα Γράμματα στον Μακρυγιάννη στις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου. Η διαδρομή αυτή περιλάμβανε τους εξής δισκογραφικούς σταθμούς: α) Γράμματα στον Μακρυγιάννη (1979), β) Λαϊκά Προάστια (1980), γ) Προσανατολισμοί (1984), δ) Αργοναύτες (1998), ε) Ωδαί (2003). 
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η αφετηρία αυτού του ταξιδιού μάλλον θα έπρεπε να ορίζεται στο 1976 με το έργο "Κύκλος Σεφέρη", που σήμανε και την πρώτη εμφάνιση του συνθέτη στο ελληνικό τραγούδι, αλλά παραδόξως αυτό το έργο συνήθως ο ίδιος το ξεχνάει προτιμώντας τη μεταγενέστερη εκδοχή αυτών των τραγουδιών που περιλήφθηκαν στο δίσκο "Αργοναύτες". Ομολογώ πως το βρίσκω πολύ παράδοξο αυτό, αν λάβουμε κιόλας υπόψιν ότι εκείνη η παρθενική του εμφάνιση σημειώθηκε δίπλα στον τεράστιο Νίκο Ξυλούρη!
Η βραδιά πάντως ήταν μαγευτική. Το υλικό παρουσιάστηκε σε νέα ενορχηστρωτική επεξεργασία, λιτή και απέριττη, την οποία επιμελήθηκε ο πιανίστας Αχιλλέας Γουάστωρ. Συμμετείχαν δύο μόλις μουσικοί: ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι και το μαντολίνο και ο Αλέξανδρος Μποτίνης στο βιολοντσέλο. Το αφαιρετικό αυτό σχήμα έδωσε το χώρο να αναδειχθούν οι σπουδαίοι ερμηνευτές που λάμπρυναν τη βραδιά. Πάνω απ' όλους ο συγκλονιστικός βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ιδιαίτερα δραστήριος τα τελευταία χρόνια στο χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, και μαζί του η υπέροχη μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα και οι αδεφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή
Ο διπλός ψηφιακός δίσκος που εκδόθηκε το 2014 από την εταιρία Polytropon και αποτυπώνει τη συναυλία στέκεται ανίσχυρος να αποδώσει τη μαγική ατμόσφαιρα εκείνης της αξέχαστης βραδιάς που έκανε τα όμορφα τραγούδια του Ηλία Ανδριόπουλου να βρουν την ιδανική τους απόδοση και να δικαιωθούν με τον πλέον πειστικό και συναρπαστικό τρόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: