Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Σωτήρης Ρεμπάπης: Τα παλικάρια (1986)

Η μικρή αλλά ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα παρουσία του συνθέτη-μπουζουξή Σωτήρη Ρεμπάπη στα δισκογραφικά πράγματα ολοκληρώνεται μ' αυτόν το δίσκο που κυκλοφόρησε σε ανεξάρτητη παραγωγή το 1986. Είχε προηγηθεί το 1983 η "Νταηλιάνα" με ανάλογο περιεχόμενο. Η σιωπή του συνθέτη στη συνέχεια προκαλεί εύλογες απορίες, αν και η προφανώς αδιάφορη υποδοχή των δύο αυτών εργασιών θα πρέπει να θεωρείται η βασική αιτία.
Οι δυο δίσκοι έχουν αρκετά κοινά στοιχεία, μουσικά και ποιητικά. Οι ποιητές Κώστας Βάρναλης και Ελένη Βακαλό συμμετέχουν και στους δύο δίσκους. Κοινοί είναι επίσης και οι τραγουδιστές Βασιλική Βιρουράκη και Γιώργος Υδραίος.
Η σουρρεαλιστική γραφή του Νίκου Εγγονόπουλου, εκφρασμένη με εμφαντικό τρόπο στον περίφημο "Μπολιβάρ" του, είναι εμφανής στο ποίημα που έδωσε και τον τίτλο στο δίσκο. Η ποίηση της Ελένης Βακαλό κινείται στην κατεύθυνση της στρατευμένης αριστερής γραφής. Ο Κώστας Βάρναλης βέβαια είναι γνωστός για το αγωνιστικό πνεύμα της ποίησής του. Εδώ βρίσκουμε ένα από τα εμβληματικά ποιήματα αυτής της κατηγορίας με τίτλο "Χρυσή πατρίδα" ("Ξύπνα λαέ..."). Εδώ επίσης βρίσκουμε άλλη μια μελοποίηση του γνωστού ποιήματος "Το πέρασμά σου". Τέλος, δυο ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη, ένα του αγαπημένου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, άλλο ένα του Στέλιου Τσάγκα κι ένα οργανικό κομμάτι συμπληρώνουν το δίσκο.
Τα τραγούδια ερμηνεύει η Βασιλική Βιρουράκη με μια ελαφρώς στομφώδη διάθεση και ύφος επικό, καταπώς το απαιτούσαν οι ερμηνευτικές ανάγκες μιας άλλης εποχής, μάλλον ξεπερασμένης πια. Σ' ένα τραγούδι συμμετέχει ο Γιώργος Υδραίος, υποσχόμενος νέος τραγουδιστής τότε, χωρίς όμως αξιόλογη εξέλιξη.

(c) LP | Ανεξάρτητη παραγωγή | 1986 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: