Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Σωτήρης Ρεμπάπης: Νταηλιάνα (1983)

Ο Σωτήρης Ρεμπάπης, συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, πέρασε από την ελληνική δισκογραφία ως κομήτης αφήνοντας μια μικρή παρακαταθήκη δύο μόλις δισκογραφικών καταθέσεων. Σε ανεξάρτητη παραγωγή κυκλοφόρησαν το 1983 η Νταηλιάνα και το 1986 Τα Παλικάρια. Στη συνέχεια χάθηκε οριστικά από το προσκήνιο, αν και τα δείγματα γραφής του με τις δυο αυτές δισκογραφημένες δουλειές του ήταν άκρως ενδιαφέροντα. Αμφότεροι αυτοί οι δίσκοι περιέχουν μελοποιημένη ποίηση και ερμηνεύονταν από τους ίδιους περίπου τραγουδιστές. Η μουσική του διαθέτει ένα επικό πνεύμα στον απόηχο του πολιτικού τραγουδιού της προηγούμενης δεκαετίας.
Ο δίσκος "Νταηλιάνα" περιλαμβάνει δύο ποιήματα του Κώστα Βάρναλη (Αρχή σοφίας, Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου), άλλα τέσσερα της Ελένης Βακαλό (Το τραγούδι της αναπνοής, Το τραγούδι του ποταμού, Λεμονιά, Η μικρή θεατρίνα στο Σινικό Τείχος) κι ένα του Δημήτρη Κατσαγάνη (Άκου τη μουσική του λιόφυλλου). Αξίζει να σταθούμε στο τραγούδι "Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου" που ήδη είχε ακουστεί πολύ από την εξαιρετική μελοποίηση του Λουκά Θάνου με την ακαταμάχητη ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη, πράγμα που θα έλεγε κανείς ότι θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα, για να επιχειρήσει ένας άγνωστος συνθέτης να καταπιαστεί με το ίδιο ποίημα του Βάρναλη. Κι όμως, το αποτέλεσμα είναι άκρως ενδιαφέρον και εντελώς μακριά από τη μελοποίηση του Θάνου με βασική οργανική συνοδεία το μπουζούκι και το βιολί. 
Ξεχωριστά ενδιαφέρον στοιχείο του δίσκου αποτελούν τρία οργανικά θέματα που δείχνουν την άλλη πλευρά του συνθέτη που αγγίζει τα όρια της λόγιας μουσικής. Το καθένα φέρει τον τίτλο "Μορφές" και λειτουργεί ως ιντερμέδιο στη ροή των τραγουδιών. Το πρώτο αποτελεί μια αυτοσχεδιαστική σπουδή πάνω στο μπουζούκι, το δεύτερο είναι ένα θέμα για σόλο πιάνο και το τρίτο ένα λυρικό adagio για έγχορδα.
Ερμηνευτές των τραγουδιών είναι οι Γιώργος Υδραίος (συνεργάτης του Θωμά Μπακαλάκου), Πασχάλης Μωραϊτίδης (παλιότερος συνεργάτης του Πάνου Τζαβέλλα), Βασιλική Βυρουράκη και Δήμητρα Μιγδάνη

(c) LP | Ανεξάρτητη παραγωγή | 1983 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: