Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Χρύσανθος Μουζακίτης: Έμμετρος Ρίζος (1978)

Ο σημερινός δίσκος βινυλίου αποτελεί τη φυσική συνέχεια του δίσκου "Πρώτος Συλλογικός" που σας παρουσίασα πριν από δύο ημέρες. Τίτλος του δίσκου: "Έμμετρος Ρίζος". Εκδόθηκε επίσης από την ανεξάρτητη μικρή εταιρεία Liberta και περιλαμβάνει εξολοκλήρου συνθέσεις του ενδιαφέροντος, αλλά παραγνωρισμένου Κερκυραίου συνθέτη και πιανίστα Χρύσανθου Μουζακίτη (γενν. 1949), ο οποίος μας έδωσε κατά καιρούς κάμποσες δουλειές ("Βράδιασε στη γειτονιά μου", "Χρώματα της φαντασίας", "Έργα για βιολί και κιθάρα", "Ξεκίνησ' ένα καραβάκι", "Διάθλαση", "Μια στάλα μελάνι") που δυστυχώς έχουν λησμονηθεί τελείως και είναι πλέον σπανιότατες.
Ο συγκεκριμένος λοιπόν δίσκος περιλαμβάνει δεκατρία μελοποιημένα στιχουργήματα του Νίκου Οικονομίδη ή Παλιού (1919-2006) δημοσιευμένα στην ομώνυμη στήλη που διατηρούσε επί χρόνια η εφημερίδα Ριζοσπάστης, επίσημο κομματικό όργανο του ΚΚΕ. Πρόκειται για καλογραμμένα στιχάκια που σχολιάζουν δηκτικά την επικαιρότητα της εποχής σε ένα πνεύμα αγωνιστικό στα όρια ενίοτε της πολεμικής για τα κακώς κείμενα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η μουσική είναι απλή και εύηχη με καλοστημένες μελωδίες που διακρίνονται για την αμεσότητά τους θυμίζοντας κάπως τον πρόσφατο τότε δίσκο του Λουκιανού Κηλαηδόνη "Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας". Ένα από τα στιχουργήματα είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο. Τραγουδούν ο Γιώργος Ζωγράφος, η Στ. Ανεζάκη και ο συνθέτης. 
Στο εσώφυλλο του δίσκου ο συνθέτης σημειώνει χαρακτηριστικά: Το έργο "Έμμετρος Ρίζος" είναι αφιερωμένο στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Δε διάλεξα στίχους από ανθολογίες μεγάλων ποιητών, αλλά τα έμμετρα του Ριζοσπάστη, γιατί είδα πως εκφράζουν μια σκληρή πραγματικότητα και μια πεντακάθαρη αλήθεια. Τα τραγούδια δεν τα χαρακτηρίζω "κομματικά", γιατί αντικειμενικά ανήκουν σε όλη την εργατική τάξη και εκφράζουν τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων...

(c) LP | Liberta | 1978 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το "Βράδιασε στη γειτονιά μου" καιρό τώρα το ψάχνω. Τίποτα.
(Ψύλλους στ' άχυρα γυρεύω)αλλά μήπως;

Άαβας / d58 είπε...

Δημήτρη, κι εσύ κι εγώ ψάχνουμε ...ψύλλους στ' άχερα! Δυστυχώς λοιπόν δεν...