Από τους πιο συνεπείς και σταθερούς υπηρέτες του παραδοσιακού μας τραγουδιού και ιδιαίτερα του ηπειρώτικου υπήρξε ο Στέλιος Μπέλλος (1925-2023), ο οποίος έφυγε από κοντά μας πολύ πρόσφατα κοντοζυγώνοντας τον ένα αιώνα ζωής. Γεννήθηκε στην περιοχή της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας και σπούδασε φιλολογία, ενώ εργάστηκε επί σειρά ετών ως εκπαιδευτικός. Από τα τέλη της δεκαετίας του '50 βρέθηκε δίπλα στους μεγάλους λαογράφους Γεώργιο Μέγα και Samuel Baud-Body μελετώντας την ελληνική παράδοση και παράλληλα ηχογραφώντας τραγούδια για την ελληνική ραδιοφωνία. Από τις αρχές της δεκαετίας του '70 άρχισε να ηχογραφεί δίσκους 33 στροφών για την Columbia, όπου παρέμεινε επί τρεις περίπου δεκαετίες, ενώ τα τελευταία ενεργά του χρόνια μεταστεγάστηκε στην εταιρεία General. Η δραστηριότητά του ωστόσο ήταν έντονη και στο πεδίο των ζωντανών εμφανίσεων σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, αλλά και του εξωτερικού (Αίγυπτος, Μ. Ανατολή, Τουρκία, Αγγλία, Αυστραλία, Καναδάς κλπ), ενώ τιμήθηκε με πολλά βραβεία από ποικίλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
Το 1981 από την Columbia κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Σαν παίρνω το στρατί στρατί" με δώδεκα "τραγούδια της Ηπείρου", όπως επισημαίνει ο υπότιτλος. Στην πραγματικότητα βέβαια, όπως κατά παράδοση συμβαίνει με το παραδοσιακό μας τραγούδι, πρόκειται για δώδεκα ηπειρώτικους χορευτικούς σκοπούς αγνώστων δημιουργών, πάνω στους οποίους εκ των υστέρων προστίθενται καινούργιοι δημώδεις στίχοι πάντα ομοιοκατάληκτοι, για να διευκολύνουν τη ροή της μελωδίας, αν και το κλασικό δημοτικό μας τραγούδι, αυτό που γεννήθηκε στα υστεροβυζαντινά χρόνια και στα πρώιμα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ήταν κατά κανόνα γραμμένο σε στίχο ανομοικατάληκτο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο. Γιαυτό και στους τίτλους κάθε τραγουδιού βρίσκουμε το όνομα του εκτελεστή ή ερμηνευτή ως φερόμενου πλέον δημιουργού του νεόκοπου τραγουδιού για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Πάντως ο δίσκος περιέχει όμορφα και καλοπαιγμένα τραγούδια που αποπνέουν αυτόν τον χαρακτηριστικό δωρικό ηπειρώτικο τόνο. Η ερμηνεία του Στέλιου Μπέλλου τα κάνει ακόμη πιο εύηχα, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά των σπουδαίων παραδοσιακών οργανοπαικτών με επικεφαλής τον εμβληματικό ηπειρώτη κλαρινίστα Πετρολούκα Χαλκιά συνοδευόμενο από τα βιολιά του Λάζαρου Ευθυμίου και του Αχιλλέα Λουκά μαζί με το λαούτο του Γιώργου Τράκη. Την ορχήστρα διευθύνει ο Πολυχρόνης Χαλκιάς. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 1981.
(c) LP | EMI Columbia | 1981 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου