Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Κώστας Μουντάκης: Στον Ψηλορείτη θ' ανεβώ (1988)

Ολοκληρώνουμε σήμερα τη δισκογραφική κληρονομιά του μεγάλου Κρητικού μουσικού Κώστα Μουντάκη (1926-1991) με την τελευταία εν ζωή δισκογραφική του κατάθεση που εκδόθηκε το 1988 από τη Minos, τρία χρόνια πριν από τον πρόωρο θάνατό του.
Ο δίσκος έχει τίτλο "Στον Ψηλορείτη θ' ανεβώ" και περιλαμβάνει δέκα μουσικά διαμάντια, συρτά, ριζίτικα, σούστες, καλαματιανούς και νησιώτικους σκοπούς, όλα μαζί περασμένα από τη μαγική του λύρα που μοιάζουν σαν ένα μουσικό καλειδοσκόπιο της κρητικής μουσικής παράδοσης, μιας παράδοσης που ο Κώστας Μουντάκης υπηρέτησε με σεβασμό και συνέπεια σε όλο του το βίο και μιας παράδοσης που εξακολουθεί ασταμάτητα να παράγει μουσικούς, λυράρηδες και τραγουδιστές, υψηλού επιπέδου με πανελλήνια εμβέλεια.
Το υλικό του δίσκου, οργανικά θέματα και τραγούδια, ερμηνεύεται συγκινητικά από τον ίδιο τον Κώστα Μουντάκη με τη λύρα του, ενώ τον συνοδεύει στο λαούτο ο Νίκος Καδιανός και στην κιθάρα ο Γιώργος Δουλγεράκης. Μαζί τους και μικρή παρέα γλεντζέδων αποτελούμενη από τους Μάνο Μουντάκη, Μανώλη Σκουλά, Γιώργη Φραγκιουδάκη και Γιώργη Γρύλλο. 
Στο εσώφυλλο της έκδοσης φιλοξενούνται ενδιαφέροντα κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Σγουράκη και του ίδιου του Κώστα Μουντάκη, ο οποίος με εξομολογητική διάθεση εξηγεί για ποιο λόγο κάποια στιγμή αποφάσισε να αποσυρθεί από το δισκογραφικό προσκήνιο και να υπηρετήσει την τέχνη του μέσω της διδασκαλίας.

(c) LP | Minos | 1988 | Πηγή: Ιδομενέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: