Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Πέτρος Θεοδώρου: Βεατρίκη (1992)

Ο Πέτρος Θεοδώρου (γενν. Θεσσαλονίκη, 1953) αποτελεί μια πολυδιάστατη πνευματική και καλλιτεχνική προσωπικότητα. Σπούδασε οδοντιατρική και πιάνο, κάποια στιγμή (δεκαετίες '80 και '90) καταπιάστηκε με τη σύνθεση, γρήγορα ωστόσο εγκατέλειψε αυτό το πεδίο δράσης και τελικά αφοσιώθηκε στην ψυχοθεραπεία και τη συγγραφή που συνεχίζει μέχρι σήμερα. 
Η μικρή παρένθεση της συνθετικής του δραστηριότητας απέφερε πέντε συνολικά δισκογραφικές καταθέσεις που εκδόθηκαν στο διάστημα 1989-2001, τις εξής κατά χρονολογική σειρά: Όναρ (1989), Βεατρίκη (1992), Musica practica (1995), Φοίνισσες (1999) και Ars moriendi (2001). Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, γράφει αυτόνομες συνθέσεις ή έργα που βασίζονται σε εικόνα, χορό, λόγο και ζωγραφική προορισμένα για συναυλίες, σκηνικές παραστάσεις, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από έντονη εσωτερική ατμόσφαιρα, πυκνή γραφή, μεγάλη ποικιλία ύφους με εμφανή σκηνική διάθεση και ποιητικό χαρακτήρα, μια γραφή που γεφυρώνει με πολύ φυσικό τρόπο το λόγιο ύφος με τη σύγχρονη μουσική έκφραση. Φυσικά το έργο του είναι μεγαλύτερο από την ισχνή δισκογραφική του προσφορά, αλλά μάλλον αυτό το υλικό δεν πρόκειται να το δούμε ποτέ δημοσιευμένο, ενώ όλο το δισκογραφημένο έργο του διατίθεται πλέον ελεύθερα μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του.  
Το 1992 λοιπόν μας παρουσίασε το έργο "Βεατρίκη" που περιλαμβάνει δύο μικρότερες ενότητες. Η πρώτη ενότητα αποτελείται από Πέντε Τραγούδια για Φωνή και Κιθάρα με ένα Πρελούδιο και βασίζεται σε ποίηση της Χαρίκλειας Βασιλείου από την ποιητική της συλλογή "Όστρια" (1989), μαζί με άλλα δυο ποιήματα της Τίνας Στεφοπούλου και της Χριστίνας Μητσάνη. Ερμηνεύει ο σπουδαίος βαρύτονος Σπύρος Σακκάς, ενώ κλασική κιθάρα παίζει ο Φώτης Μπαξές. Η δεύτερη ενότητα με τίτλο Τρεις Ρομάντσες για Κιθάρα και Βιολοντσέλο περιλαμβάνει τρία οργανικά θέματα και μια Coda που προέρχονται από τις συνθέσεις: Η σουίτα του Μάντελμπροτ, Επικίνδυνες αντιπαραθέσεις και Όναρ. Κιθάρα παίζει πάλι ο Φώτης Μπαξές και βιολοντσέλο ο Δαμιανός Καϊλόγλου.


(c) LP | Podium Records | 1992 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

s760 είπε...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Καλή Ανάσταση...Καλή Υγεία σε όλους.