Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Κώστας Μουντάκης: Κρητική Αναγέννηση-Βοσκοπούλα (1983)

Η "Βοσκοπούλα" είναι ένα κλασικό δείγμα της ακμαίας Κρητικής Αναγέννησης (1300-1669), έργο ανώνυμου ποιητή σε μορφή ποιμενικού ειδυλλίου, το οποίο γράφτηκε στα τέλη του 16ου αιώνα κι εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1627 στη Βενετία με χρηματοδότηση του Ρεθυμνιώτη Νικολάου Δραμητινού ή Δραμυτικού. Μάλιστα ο περίεργος αυτός χορηγός, προκειμένου να κατοχυρώσει το έργο στο όνομά του, φρόντισε στο σώμα των 476 αυθεντικών στίχων που άφησε ο άγνωστος ποιητής να προσθέσει αυθαίρετα κι επώνυμα έναν δικό του έμμετρο επίλογο εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη έκδοση ήταν η μοναδική γνήσια μέσα από μια μεγάλη ποικιλία παραλλαγών που κυκλοφορούσαν παράλληλα!
Ο μεγάλος βάρδος του κρητικού τραγουδιού, λυράρης, συνθέτης, τραγουδιστής και δάσκαλος Κώστας Μουντάκης (1926-1991) καταπιάστηκε με το σπουδαίο αυτό κείμενο μελοποιώντας κάπου 75 στίχους αντιπροσωπευτικούς της δράσης του έργου και μας χάρισε το 1983 ένα θαυμάσιο κρητικό έργο με μια πλημμυρίδα παραδοσιακού χρώματος κρητικών σκοπών παιγμένων με τη δική του λύρα και με λιτή συνοδεία από φλογέρα, ούτι, λαούτο, μαντολίνο, σάζι και τουμπελέκι που ενορχήστρωσε ο γιος του Μάνος Μουντάκης. Ερμηνεύει ο ίδιος συνοδευόμενος από τον Γιάννη Ξυλούρη και τη νεαρότατη τότε Μαρία Σουλτάτου στο δισκογραφικό της ντεμπούτο.
Ο δίσκος εκδόθηκε από την ετικέτα Standard της Minos, αλλά δυστυχώς με μεγάλη προχειρότητα στην παραγωγή, καθώς περιέχει πολλά λάθη και ανακρίβειες στην καταγραφή των δεδομένων του έργου. Διαβάζουμε λοιπόν χωρίς περιστροφές, αλλά τελείως λανθασμένα, ότι το έργο γράφτηκε από τον Νικόλαο Δραμητινό, τον οποίο μάλιστα στο οπισθόφυλλο αναφέρει ως Γιώργη! Το ποίημα επίσης αναφέρεται ανακριβώς ότι περιλαμβάνει μόλις 270 στίχους, αντί των 476, και ότι πρωτοεκδόθηκε το 1622 στη Γένοβα!

Επισημαίνω τη δισκογραφική παρουσία του Κώστα Μουντάκη στις σελίδες του Δισκοβόλου:

(c) LP | Standard/Minos | 1983 | Πηγή: idom./d58

1 σχόλιο:

tzilivak είπε...

δεν μπορει!!!τ΄σο μερακλίκι μια ριζα Κρητική θα την έεις!!!