Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Πρώτος Συλλογικός (ανεξάρτητη έκδοση, 1977)

Επιστρέφω και πάλι στα παλιά μου βινύλια και σε παλιότερες αναρτήσεις για μια πιο επιμελημένη παρουσίαση, όπως η χθεσινή με το δίσκο "Η μάνα της γης" του Γιάγκου Χαρτοφύλακα. Σειρά λοιπόν σήμερα έχει άλλος ένας ξεχασμένος δίσκος με τίτλο "Πρώτος Συλλογικός" που εκδόθηκε το 1977 από τη μικρή εταιρεία Liberta, ένας δίσκος που φιλοξενεί τη δουλειά μερικών νέων τότε και άγνωστων δημιουργών, οι οποίοι προχώρησαν μόνοι τους στη συγκεκριμένη έκδοση προσπαθώντας να αποφύγουν τις περιπέτειες και τους περιορισμούς από τις επίσημες δισκογραφικές εταιρείες.
Ο τίτλος του δίσκου δηλώνει και το περιεχόμενό του, αφού έχουμε τη σύμπραξη πέντε μουσικών, οι οποίοι έγραψαν δέκα συνολικά τραγούδια, από δύο ο καθένας, κι ένα οργανικό πάνω στη μελωδία του εναρκτήριου τραγουδιού ("Μαβιά"). Πρόκειται για τους συνθέτες Γιώργο Καμπανά, Βαγγέλη Κυρίτση, Χρύσανθο Μουζακίτη, Λάκη Σούρα και Στέφανο (χωρίς επίθετο). Τα τραγούδια έχουν χρώμα λαϊκό και μια διάθεση αγωνιστική, προσαρμοσμένα στο κλίμα του πολιτικού τραγουδιού της εποχής. Μεταξύ αυτών και το μελοποιημένο ποίημα του Κώστα Βάρναλη "Το αηδόνι" (μουσική Γιώργου Καμπανά) που εύλογα προβάλλεται περισσότερο ως "κράχτης" του δίσκου. Στα υπόλοιπα οι στίχοι υπογράφονται από τους: Σαράντη Αλιβιζάτο, Θάνο Ασίκη, Θεόφιλο Βερύκιο, Σπύρο Μήλα και Στέφανο.
Μια μεγάλη ομάδα νέων και άγνωστων τότε τραγουδιστών συμπράττει στην ερμηνεία των τραγουδιών. Ιδού τα ονόματα: Χαρά Πομώνη, Ελένη Τσαγγαράκη, Κώστας Αλιμάρας, Στέλιος Αλεξανδράκης, αλλά και ο συνθέτης Χρύσανθος Μουζακίτης. Μάλιστα στο μελοποιημένο ποίημα του Βάρναλη συμμετέχει και ο πρωτοεμφανιζόμενος Γιάννης Κούτρας, ο οποίος λίγο αργότερα θα γίνει πολύ γνωστός από τη συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο ("Μουσική πράξη στον Μπρεχτ", "Σταυρός του Νότου").
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην εκτέλεση των τραγουδιών συμμετέχουν σπουδαίοι μουσικοί, μεταξύ των οποίων η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Πλούταρχος Ρεμπούτσικας, ο Γεράσιμος Πυλαρινός και ο Θύμιος Παπαδόπουλος

(c) LP | Liberta | 1977 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: