Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Βασίλης Δημητρίου: Καπνισμένος ουρανός (1985)

Ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου εμφανίστηκε διακριτικά στα όψιμα χρόνια του νεοκυματικού ρεύματος (τέλη τη δεκαετίας του '60), ενώ στη συνέχεια διαμόρφωσε ένα αυτόνομο πρόσωπο με ισχυρή παρουσία επί τέσσερις δεκαετίες δίνοντας κατά καιρούς σπουδαίους κύκλους τραγουδιών, αλλά κυρίως εξαιρετικής ποιότητας μουσικές συνθέσεις για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ειδικά με την τηλεόραση η σχέση του ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, μέσα από την οποία προέκυψαν πολλές αγαπημένες μελωδίες και τραγούδια του ήδη από την πρώτη επαφή του με το χώρο στο ξεκίνημα της δεκαετίας του '80.
Μια από τις πρώτες λοιπόν εργασίες του για την τηλεόραση αποτελούν τα τραγούδια και η μουσική που έγραψε για τη σειρά της ΕΡΤ2 «Καπνισμένος ουρανός» που προβλήθηκε το 1985 κι αμέσως πέρασε στη δισκογραφία. Πρόκειται για μια συνεργασία με τον σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη, ο οποίος ειδικεύτηκε στη μεταφορά έγκυρων λογοτεχνικών κειμένων για τη μικρή οθόνη. Εδώ βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κώστα Κοτζιά (1922-1979), ενός αξιόλογου δημιουργού της αριστεράς που εντάσσεται στη λεγόμενη συγγραφική γενιά της Αντίστασης και πρωτοπαρουσιάστηκε με το αντιστασιακό θεατρικό έργο το «Ξύπνημα». Το πρώτο του μυθιστόρημα ήταν ο «Καπνισμένος ουρανός» που μάλιστα τιμήθηκε και με το πρώτο βραβείο πεζογραφίας του Δήμου Αθηναίων το 1957. Την τηλεοπτική του προσαρμογή ανέλαβε ο Βαγγέλης Γκούφας, ο οποίος έγραψε και τους στίχους των τραγουδιών. Συμμετείχε ένα μεγάλο επιτελείο εκλεκτών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων και οι: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μάρθα Βούρτση, Γιάννης Μόρτζος, Γιώργος Μοσχίδης, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Έρση Μαλικέντζου, Νίκος Λυκομήτρος.
Η πλοκή, τα πρόσωπα και το ιστορικό παλίσιο του έργου οδήγησαν τον καλό συνθέτη να γράψει μια σειρά όμορφα τραγούδια λαϊκού ύφους, ενίοτε με ρεμπέτικες αποχρώσεις, αλλά και υπέροχες λυρικές μελωδίες. Τα τραγούδια ερμηνεύει πολύ εκφραστικά η υπέροχη Βάσια Ζήλου, από τις πιο υποτιμημένες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, ενώ συμμετέχει και ο Νίκος Δημητράτος. Ξεχωρίζει η εξαιρετική οργανική μελωδία του ομώνυμου κομματιού που στην τραγουδιστική της εκδοχή έχει τον τίτλο "Πέφτει απόψε βροχή". Το πανέμορφο αυτό τραγούδι έγινε πιο γνωστό αργότερα με μια δεύτερη εκτέλεσή του από την Κατερίνα Κούκα και τον ίδιο τον συνθέτη στο δίσκο "Τα όνειρα μαλώνουν" (2000). Αξιόλογοι επίσης μουσικοί παλισιώνουν την ορχήστρα, όπως οι: Κώστας Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Α. Ψωμιάδης (πιάνο), Γιάννης Ιωάννου (ακορντεόν), Κώστας Γρηγορέας (κιθάρα), Μπάμπης Μαλίδης (κιθάρα, μπαγλαμά) και Θανάσης Αραπίδης (κλαρινέτο). Η ζωγραφιά του εξωφύλλου ανήκει στον ζωγράφο Γιάννη Μιγάδη.

(c) LP | Δισκογραφικός Συνεταιρισμός Καλλιτεχνών | 1985 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: