Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Τα παιδικά της Λένας Πλάτωνος: Το αηδόνι του αυτοκράτορα (1989)

Τρία χρόνια μετά τον παιδικό κύκλο "Η Ηχώ και τα λάθη της" (1986) η Λένα Πλάτωνος, αφού στο μεταξύ μας έδωσε έναν ωραίο κύκλο τραγουδιών ("Λεπιδόπτερα", 1986), επανέρχεται στο πεδίο του παιδικού τραγουδιού με το μουσικό παραμύθι "Το αηδόνι του αυτοκράτορα" βασισμένο στο ομώνυμο κλασικό παραμύθι του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875) μετά από πρόταση του κοντρατενόρου Άρη Χριστοφέλλη, καλού φίλου της συνθέτριας.
Το έργο έχει τη μορφή μικρής όπερας με τραγούδια και αφηγήσεις. Τη διασκευή και το λιμπρέτο υπογράφει ο ποιητής Γιώργος Βολουδάκης. Θέμα του παραμυθιού είναι η σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία. Η υπόθεση τοποθετείται στην αυτοκρατορική αυλή της Κίνας σε απροσδιόριστο χρόνο, όταν ο αυτοκράτορας ανάμεσα σ' ένα αληθινό κι ένα ψεύτικο αηδόνι προτίμησε εν αγνοία του το δεύτερο, ένα ηλεκτρονικό αηδόνι που κάποια στιγμή χάλασε, για να ακολουθήσει η αγωνιώδης αναζήτηση του αληθινού. Η ορχήστρα κυριαρχείται από συμφωνικούς χρωματισμούς με ηλεκτρονικό υπόστρωμα. 
Στην εκτέλεση του έργου συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες προερχόμενοι κυρίως από το χώρο της λόγιας μουσικής. Ο κοντρατενόρος Άρης Χριστοφέλλης υποδύεται το Αηδόνι, ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς τον Αυτοκράτορα και τον Αρχιμουσικό, ο βαθύφωνος Φραγκίσκος Βουτσίνος τον Θάνατο, η Σαβίνα Γιαννάτου μια φίλη του Αηδονιού, ο Γιάννης Σαμσιάρης τον Αυλάρχη και ο Χρήστος Στασινόπουλος τον ψαρά και τον βιολιστή, ενώ η Λένα Πλάτωνος αποδίδει τις αφηγηματικές γέφυρες του έργου.

(c) LP | Lyra | 1989 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: