Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Δισκογραφία Θανάση Γκαϊφύλλια: Stavento (1998)

Με το κλείσιμο της δεκαετίας του '90 ουσιαστικά ολοκληρώνεται η πρωτότυπη δισκογραφική προσφορά του Θανάση Γκαϊφύλλια με έναν από τους ωραιότερους κύκλους τραγουδιών του, το "Stavento" που κυκλοφόρησε το 1998 από τις εκδόσεις Κύτταρο. Είχε προηγηθεί βέβαια το 1996 ο δίσκος "Επί πτυχίω" με την υπογραφή του Γκαϊφύλλια ως παραγωγού σε μια πολυσυλλεκτική δουλειά με υλικό γραμμένο από παλιούς φίλους και συνοδοιπόρους του που αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο της Κομοτηνής, και το 1997 ένα μικρό δισκάκι με τίτλο "Το τραγούδι της τιμής" σε συνεργασία με μουσουλμάνους μουσικούς της Κομοτηνής, με τους οποίους δημιούργησε το μουσικό σχήμα Αλάβαστρο. 
Ο δίσκος "Stavento" (ιταλική λέξη που αναφέρεται στην απάνεμη πλευρά του πλοίου) περιλαμβάνει εννέα ροκ κομμάτια βασισμένα σε στίχους των Γιάννη Καλαμίτση, Μιχάλη Γκανά, Θανάση Αβραμίδη, Νίκου Σαλαβάτη και του συνθέτη μαζί με τρία μελοποιημένα ποιήματα, δύο του Κώστα Καρυωτάκη ("Το άγαλμα της Ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο", "Θέλω να φύγω πια από 'δω") κι ένα του Μιχάλη Κατσαρού ("Αντισταθείτε"), το οποίο είναι και η κορυφαία στιγμή του δίσκου με τη δυνατή ερμηνεία του Χρήστου Θηβαίου. Περιλαμβάνεται επίσης κι ένα τραγούδι του Νίκου Αρμπιλιά ("Ιστορίες"), μέλους του συγκροτήματος Μικρές Περιπλανήσεις και του σχήματος ΣΑΝ, καθώς και το εμβληματικό τραγούδι "Κομοτηνή" που πρωτοακούστηκε το 1985 στο δίσκο "Φύλλο πορείας", εδώ σε δεύτερη εκτέλεση από τον Μίλτο Πασχαλίδη
Ο δίσκος καταγράφει και πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες του θρακιώτη δημιουργού που συμπράττουν μαζί του για το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ήδη αναφέραμε τον Νίκο Αρμπιλιά, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Χρήστο Θηβαίο. Συμμετέχει επίσης η μουσική ομάδα της κοινότητας απεξάρτησης Στροφή, καθώς και η υπέροχη Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου. Το ομότιτλο τραγούδι ενορχήστρωσε ο Βασίλης Δημητρίου, ενώ στα υπόλοιπα έχουμε την υπογραφή του Απόστολου Δημητρακόπουλου ή ομαδική ενορχήστρωση από την παρέα των μουσικών που πλαισιώνουν τον συνθέτη.

(c) CD | Δίσκοι Κύτταρο | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: