Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Δισκογραφία Θανάση Γκαϊφύλλια: Θανάσης Γκαϊφύλλιας (1968)

Περνάμε στην πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ενός ξεχωριστού τραγουδοποιού της παλιότερης γενιάς και μιας ευρύτερου φάσματος προσωπικότητας της ελληνικής περιφέρειας που συνεχίζει να δίνει το παρών εδώ και 55 πλέον χρόνια! Πρόκειται για τον Θανάση Γκαϊφύλλια που γεννήθηκε το 1947 στο Σουφλί, αλλά μεγάλωσε στην Κομοτηνή, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα με μια σύντομη παρένθεση μιας δεκαετίας περίπου, όταν δραστηριοποιήθηκε στις μπουάτ και την κεντρική μουσική σκηνή της Αθήνας. 
Στο ελληνικό τραγούδι πρωτοεμφανίστηκε στα όψιμα χρόνια του Νέου Κύματος, όταν το 1968 ηχογράφησε σ' ένα extended 45άρι τα τέσσερα πρώτα τραγούδια του με την ετικέτα Zodiac της Lyra. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το συγκρότημα Ανάκαρα και ηχογράφησε μαζί τους τον πρώτο μεγάλο δίσκο του με τίτλο "Ωτοστόπ" που εκδόθηκε το 1971. Ακολούθησε ο δίσκος "Η ατέλειωτη εκδρομή" το 1975 που αποτελεί και την σημαντικότερη δισκογραφική του κατάθεση μέχρι σήμερα. Μετά το δίσκο αυτό η παρουσία του έγινε πιο σπάνια, αλλά έδινε κατά καιρούς ένα σταθερό παρών με καινούργιες δουλειές, πάντα ενδιαφέρουσες. 
Από το 1977 έχει αποσυρθεί στην Κομοτηνή, όπου αναπτύσσει πολύπλευρη πολιτιστική δραστηριότητα με τον εκδοτικό του οίκο "Κύτταρο", χωρίς ποτέ να έχει χάσει την επαφή μου με το ελληνικό τραγούδι, ενώ συχνά έχει επενδύσει μουσικά θεατρικές παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Αξιοσημείωτο είναι ότι συχνά έχει καταφύγει και στον ποιητικό λόγο γράφοντας και τραγουδώντας μελοποιημένη ποίηση και μάλιστα με σημαντική επιτυχία, όπως η κλασική "Πρέβεζα" σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη (μουσική του Γιάννη Γλέζου), αλλά και πολλά άλλα τραγούδια σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού, Οδυσσέα Ελύτη (μελοποίησε ολόκληρο τον "Ήλιο τον Ηλιάτορα"), Γεώργιου Σουρή, Γεώργιου Δροσίνη, Γιάννη Ρίτσου, Ναζίμ Χικμέτ και πολλών άλλων.
Το πρώτο του λοιπόν δισκάκι που κυκλοφόρησε το 1968 περιλαμβάνει τέσσερις απλές μπαλάντες επηρεασμένες έντονα από τον νεοκυματικό ήχο της εποχής εκεί στο περιβάλλον της Lyra και του Αλέκου Πατσιφά, όπου έκανε τα πρώτα δισκογραφικά του βήματα. Οι τίτλοι των τραγουδιών: Μες στου δρόμους, στις πλατείες, Η απόκριση, Μια Κυριακή, Μικρή Μαρία. Στίχοι, μουσική και ερμηνεία, όλα από τον ίδιο. Στην κιθάρα συνοδεύει ο Νότης Μαυρουδής. Όμορφα τραγούδια που δείχνουν εν σπέρματι το τραγουδοποιητικό ταλέντο του Γκαϊφύλλια, έστω κι αν δεν γνώρισαν την ευρεία αποδοχή άλλων νεοκυματικών τραγουδιών της εποχής.

(c) Vinyl 45'' extended | Zodiac | 1968 | πηγή: Μάκης/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: