Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Μιχάλης Κουμπιός: Άναμμα (1997)

Ο Μιχάλης Κουμπιός (γενν. 1965) έχει χαράξει με αδρό βηματισμό τη διαδρομή του στο ελληνικό τραγούδι υπηρετώντας το από πολλαπλές σκοπιές, άλλοτε ως συνθέτης και στιχουργός, άλλοτε ως ερμηνευτής και οργανοπαίκτης κι άλλοτε ως παραγωγός, μουσικός σχολιαστής και εκδότης για σειρά ετών του περιοδικού Δίφωνο. Η μουσική του ταυτότητα συνταιριάζει στοιχεία της δημοτικής και βυζαντινής μας παράδοσης με τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Ξεκίνησε ως μέλος του συγκροτήματος Κουμπότρυπες Α.Ε., με το οποίο ηχογράφησε δύο δίσκους στο διάστημα 1982-1984. Το 1986 παρουσίασε την πρώτη προσωπική του συνθετική εργασία με τίτλο "Μάης χωρίς άνοιξη" κι έκτοτε συνεχίζει να δίνει σταθερά το παρών του άλλοτε με κύκλους τραγουδιών κι άλλοτε με συνθέσεις οργανικής μουσικής, όπου τα παραδοσιακά όργανα, όπως το κανονάκι και το κλαρίνο, παίζουν τον κύριο ρόλο στην ορχήστρα του.
Το 1997 ο Μιχάλης Κουμπιός παρουσίασε το δίσκο "Άναμμα", ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο που συνδυάζει προσφυώς τα φωνητικά μέρη (τραγούδια) με τα οργανικά. Ο υπότιτλος ορίζεται με τη μακροσκελή επισήμανση: Αίνοι, Εικόνες μουσικής, Τραγούδια με λόγια ή χωρίς και μία Ωδή. Ο συνθέτης διευκρινίζει τον τίτλο κάπως μεγαλεπήβολα: Άναμμα στη φωτιά της ελπίδας και του αγώνα για ένα καλύτερο άνθρωπο. Ο τίτλος πάντως εμμέσως παραπέμπει στο πνεύμα της Ανάστασης και γι' αυτό ολόκληρο το έργο διατρέχεται από τον γνωστό ύμνο "Αινείτε Αυτόν..." που προέρχεται από τα λεγόμενα Αναστάσιμα στιχηρά της εκκλησίας μας, ενώ η εισαγωγή κι ο επίλογος περιλαμβάνουν σε διπλή παραλλαγή το τραγούδι "Έτσι μιλούν οι λέξεις" σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη που ερμηνεύει με εκκλησιαστικό ύφος ο Ηλίας Κλωναρίδης. Περιλαμβάνονται επίσης τα τραγούδια "Στο τέλος του αιώνα" σε στίχους του Ηλία Κατσούλη και "Μάθε την αγάπη" σε στίχους του Αντώνη Κορρέ. Τα υπόλοιπα μέρη είναι οργανικές συνθέσεις στο ίδιο μουσικό πνεύμα. Όλα έχουν μουσική του Μιχάλη Κουμπιού, εκτός από δύο μέρη ("Εικόν' αχειροποίητη", "Άναμμα Ι") που επεξεργάστηκε μουσικά ο Γιάννης Σαββίδης.
Ο Βασίλης Σαλέας με το κλαρίνο του, ο Haig Yazdjan με το ούτι και ο Πέτρος Ταμπούρης με το κανονάκι δίνουν τα χαρακτηριστικά ηχοχρώματα της ορχήστρας που επιμελήθηκε ο συνθέτης. Συμμετέχει επίσης το Quintetto Eristos. Εκτός από τον Ηλία Κλωναρίδη, τραγουδούν επίσης η Νίκη Τσαϊρέλη και η Τάνια Νικολούδη, ενώ στα φωνητικά συμπράττουν ο Νικόλαος Κουμπιός, ο Κωνσταντίνος Χατζημιχάλης και ο συνθέτης. 

(c) CD | Virgin | 1997 | Πηγή: dimpant/d58

4 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Χίλια ευχαριστώ. Καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά.

Λούκας είπε...

"Καλή Ανάσταση" σε όλους και με την ελπίδα για ένα ειρηνικό και καλύτερο μέλλον !!!

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Καλή Ανάσταση με υγεία και αγάπη για όλους.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ
ΖΑΓΚΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ