Παρά την καλή υποδοχή που γνώρισε η "Ατέλειωτη εκδρομή" του Θανάση Γκαϊφύλλια, η συνέχεια δεν ήταν καθόλου η αναμενόμενη. Ο τραγουδοποιός αποφάσισε να επιστρέψει για την οριστική του πλέον εγκατάσταση στην Κομοτηνή και θα περάσουν δέκα χρόνια μέχρι να ξαναμπεί στο στούντιο για τα καινούργια του τραγούδια που κυκλοφόρησαν το 1985 από τη Philips με τίτλο "Φύλλο πορείας", τίτλο που πιθανόν σηματοδοτεί τη μετεγκατάσταση του δημιουργού στη θρακική πόλη.
Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο κύκλος τραγουδιών του Θανάση Γκαϊφύλλια, τρίτος κατά σειρά, μετά το "Ωτοστόπ" (1971) και την "Ατέλειωτη εκδρομή" (1975), πέρασε μάλλον απαρατήρητος παρά τη δεκαετία που μεσολάβησε από τον προηγούμενο (ή ίσως και εξαιτίας της), ενώ ποτέ δεν επανεκδόθηκε σε ψηφιακή μορφή και παραμένει δυσεύρετος. Ωστόσο είναι ένας πολύ ενδιαφέρων κύκλος με πολλά όμορφα τραγούδια, όπως το εναρκτήριο με το χαρακτηριστικό τίτλο "Γαμήλιο προσκλητήριο" σε στίχους του Αντώνη Παπαϊωάννου. Υπάρχει μια πολύ χαριτωμένη ιστοριούλα πίσω από το τραγούδι αυτό, καθώς σκαρώθηκε στα βιαστικά και ηχογραφήθηκε στο στούντιο Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου, για να σταλεί ως πρόσκληση σε φίλους του συνθέτη για τον επικείμενο γάμο του με τη Λία Τσιαμπάζη, η οποία άλλωστε το τραγουδάει μαζί του!
Ο δίσκος περιλαμβάνει κι άλλες αξιοσημείωτες στιγμές και κυρίως το εμβληματικό τραγούδι "Κομοτηνή", μια μικρή τοιχογραφία της πόλης του τραγουδοποιού πλημμυρισμένη από βιωματικές αναφορές και μια διάχυτη μελαγχολική διάθεση. Πρέπει να σημειώσω πάντως ότι τους στίχους του τραγουδιού που είχαν γραφτεί πολύ παλιότερα, πρώτος τους μελοποίησε ο Γιώργος Ανδρέου για το μοναδικό δίσκο του συγκροτήματος Αλερετούρ "Σαν ελληνική ταινία" (1984) κι αμέσως μετά τους επένδυσε και ο Γκαϊφύλλιας τη δική του μελωδία, ενώ πολλά χρόνια αργότερα, στο δίσκο "Stavento" (1999), το τραγούδι έγινε ευρύτερα γνωστό με την ερμηνεία του Μίλτου Πασχαλίδη.
Η έκπληξη του δίσκου είναι το παλιό κοσμαγάπητο γερμανικό τραγούδι "Λιλή Μαρλέν" του Norbert Schultze, ένα τραγούδι παρεξηγημένο καθώς συνδέθηκε και με το ναζιστικό καθεστώς, αγαπημένο άλλωστε τραγούδι ενός Μάνου Χατζιδάκι, το οποίο εδώ αποδίδεται στα ελληνικά με στίχους του Μάκη Φωτιάδη. Την ενορχήστρωση του δίσκου έκανε ο έμπειρος μαέστρος Χάρης Ανδρεάδης.
(c) LP | Philips | 1985 | Πηγή: ΟΟ/d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου