Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ο άγνωστος "Γολγοθάς" του Γιώργου Μητσάκη

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '60 ο μεγάλος λαϊκός δημιουργός Γιώργος Μητσάκης (1921-1993), προφανώς επηρεασμένος από τη δυναμική του "έντεχνου" τραγουδιού και των μεγάλων έργων του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι, αποφάσισε να γράψει ένα "σοβαρό" έργο σε ύφος λαϊκού ορατορίου αντλώντας την έμπνευσή του από τα πάθη του Χριστού. 
Έγραψε λοιπόν τέσσερα τραγούδια για χορωδία και λαϊκή φωνή, τα οποία περιγράφουν την πορεία του Χριστού προς το μαρτύριο και την Ανάσταση. Οι τίτλοι τους: 1) Το Μυστικό Δείπνο, 2) Η Σταύρωση, 3) Η Ταφή, 4) Η Ανάσταση. Οι στίχοι βέβαια χαρακτηρίζονται από μια αυθόρμητη αφέλεια, ενώ η μουσική είναι καθαρά λαϊκή στο γνώριμο ύφος του συνθέτη, αν και θυμίζει πολύ το ύφος των τραγουδιών της "Καταχνιάς" του Χρήστου Λεοντή! 
Ατυχώς η προσπάθεια του Μητσάκη προσέκρουσε στην άρνηση του μεγάλου αφεντικού τότε της Columbia, του Τάκη Λαμπρόπουλου, κι έτσι τα τραγούδια γρήγορα ξεχάστηκαν. 
Τελικά γύρω στο 1968 ηχογραφήθηκαν στην Odeon σε extended δισκάκι 45 στροφών με τίτλο "Γολγοθάς" και με ερμηνευτές τον Δημήτρη Τζανή, τη Λίτσα Διαμάντη και τη Χορωδία Νίκαιας*, αν και μάλλον στην ελληνική αγορά δε φαίνεται να βγήκαν παρά πολύ αργότερα, το 1997, σε μια έκδοση της Sakkaris Records.

* Διορθώνω την αναφορά σύμφωνα με το σxόλιο της κ. Καλκάνη, την οποία θερμά ευχαριστώ: Στην ηχογράφηση λοιπόν συμμετείχε η Χορωδία του Φιλολογικού Συλλόγου Νικαίας υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καλκάνη.



 (c) Odeon ECGRA-2565 | Extended Play 45'' | 1968; | mp3 @256

3 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Καταπληκτικό.Να 'σαι καλά.Καλό Πάσχα.

huongdung είπε...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ website nổi tiếng Mỹ là mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.

Unknown είπε...

Συγνώμη που επεμβαίνω και πάλι. Αλλά δεν ήταν η Χορωδία Νικαίας στον δίσκο αλλά η Χορωδία του Φιλολογικού Συλλόγου Νικαίας με μαέστρο τον Δημήτρη Καλκάνη. Το ξέρω γιατί το έζησα (ήταν ο πατέρας μου). Η χορωδία Νικαίας, καθόλα αξιόλογη ήταν μια ξεχωριστή χορωδία που όμως δεν συμμετείχε σε αυτό τον δίσκο. Ευχαριστώ.
Ελένη Καλκάνη