Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Πέτρος Ταμπούρης: Έρθεις, δεν έρθεις (1991)

Ο Πέτρος Ταμπούρης είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων μουσικός με συστηματική ενασχόληση με την παραδοσιακή μουσική μέσα από μια μεγάλη σειρά σχετικών εκδόσεων από την αλήστου μνήμης εταιρία FM Records, της οποίας είχε τη γενική επιμέλεια. Τα πρώτα δείγματα αυτής της δραστηριότητάς του υπήρξαν οι σημαντικοί δίσκοι "Κρατήματα" (1990) και "Μισμαγιά" (1991).
Είναι επίσης σπουδαίος δεξιοτέχνης εκτελεστής στο παραδοσιακό όργανο κανονάκι. Συμμετείχε αρχικά στο σπουδαίο σχήμα "Δυνάμεις του Αιγαίου" και στη συνέχεια διετέλεσε για χρόνια στενός συνεργάτης του Νίκου Ξυδάκη δίνοντας στις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών του εκείνο το πολύ όμορφο και διακριτό ηχόχρωμα.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 δοκίμασε να συνθέσει πρωτότυπα δικά του τραγούδια και μας έδωσε μερικούς αξιόλογους κύκλους τραγουδιών: Έρθεις, δεν έρθεις (1991), Τα πορφυρά καμπάγια (1993), Χάδια και καρφιά (1995) και Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου (1998).
Ο δίσκος "Έρθεις, δεν έρθεις" κινείται στο ξυδακικό κλίμα που εκείνη την εποχή είχε ιδιαίτερη απήχηση. Ο ίδιος ο Ταμπούρης έγραψε τους στίχους. Εξαίρεση αποτελούν δύο τραγούδια ("Όλες τις αγάπες", "Έρθεις, δεν έρθεις" ή "Ρωμαντισμός"), τα οποία βασίζονται σε ποιήματα του Κωστή Παλαμά λειτουργώντας έτσι ως προανάκρουσμα της ολοκληρωμένης δουλειάς που θα μας παρουσιάσει ο συνθέτης πάνω στον μεγάλο ποιητή με το δίσκο "Δωδεκάλογος του Γύφτου".
Τα τραγούδια ερμηνεύει η Αλεξάνδρα Αδαμοπούλου, η οποία διαθέτει ωραία και καλοζυγισμένη φωνή. Η ίδια συμμετέχει επίσης και στο δίσκο "Μισμαγιά" που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε μόνο σε βινύλιο, το οποίο είναι πια δυσεύρετο, από τη μικρή εταιρία "Ναυς", ενώ δεν έχει αξιωθεί ακόμη ψηφιακής έκδοσης.



 (c) LP | ΝΑΥΣ | 1991 | 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν ειναι δυνατον κι εφοσον δεν υπαρχει ζητημα πνευματικων δικαιωματων.Ευελπιστώ να ανεβασετε καποια στιγμη, ολοκληρο τον δισκο του 'Κρατηματα'.

Κι αν μπορειται, περαν του Ταμπουρη, μια και βλεπω εκτιμαται και το εκκλησιαστικο μελος στο μπλογκ σας. Να ανεβασετε εργα της σειρας 'μνημεια εκκλησιαστικης μουσικης'. Πολλα τα οποια δεν βρισκονται πουθενα.

Άαβας / d58 είπε...

Τα "Κρατήματα" είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστούν εντός της εβδομάδας...

χρόνης είπε...

Μόλις ανακάλυψα αυτόν τον σπάνιο δίσκο και ο σύνδεσμος δεν είναι ενεργός. Υπάρχει δυνατότητα επανενεργοποίησης ή αποστολής στο email chronismoreas@yahoo.gr; Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε για την δισκοπαρουσίαση.