Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Σπύρος Σαμοΐλης, Γιάννης Ρίτσος: Οι γειτονιές του κόσμου (1977)

Ο Κερκυραίος συνθέτης Σπύρος Σαμοΐλης (γενν. 1947) αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικότερες μεταθεοδωρακικές μεταλλάξεις του πολιτικού τραγουδιού στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. 
Με υλικό γραμμένο επί επταετίας ηχογράφησε το 1974 τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Βάστα καρδιά" παρμένο από το ομώνυμο ποίημα του Κώστα Βάρναλη, το οποίο περιέχεται σε μελοποιημένη μορφή.
Το 1976 κυκλοφόρησε ο δεύτερος πολιτικός δίσκος του συνθέτη με τίτλο "Κραυγή στα πέρατα" και υπότιτλο "Κατοχή-Μακρονήσι", βασισμένος σε ποιήματα του σημαντικού μεταπολεμικού μας λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη (1912-1977) παρμένα από την ομώνυμη ποιητική του συλλογή που είχε εκδοθεί το 1954, όταν οι σκληρές μνήμες της γερμανικής Κατοχής και η πικρή εμπειρία της ιδεολογικής μισαλλοδοξίας και των εξοριών ήταν τόσο νωπά.
Τέλος, το 1977 με τον κύκλο τραγουδιών "Οι Γειτονιές του Κόσμου" ο Σπύρος Σαμοΐλης ολοκληρώνει την ενδιαφέρουσα αυτή πολιτική τριλογία του. Το έργο αυτό βασίστηκε στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου (1909-1990) που κυκλοφόρησε το 1957 με ποιήματα γραμμένα στο διάστημα 1949-1951. Το ίδιο έργο μελοποίησε δυο χρόνια αργότερα και ο Μίκης Θεοδωράκης και το ηχογράφησε με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη. Η μελοποίηση του Σαμοΐλη περιλαμβάνει λιτές μελωδίες και ρυθμικά κομμάτια που παραπέμπουν φανερά στο θεοδωρακικό πρότυπο.
Τραγουδούν: Νίκος Περγιάλης, Μάρω Λύτρα, Στέλιος Αλεξανδράκης και ο συνθέτης, ενώ συνοδεύει χορωδία. Ο ίδιος ο ποιητής απαγγέλλει στίχους του.


(c) LP | Lyra | 1977 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

...ολοικ είπε...

Μολις πηρα το βινυλιο "Κραγη στα περατα",αν το εχεις στο προγραμμα περιμενε...