Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Δημήτρης Λάγιος: Ζακυνθινή εκκλησιαστική παράδοση (1986)

Η ανήσυχη φύση του Δημήτρη Λάγιου κάλυψε ολόκληρο το φάσμα της μουσικής έκφρασης και ήταν φυσικό να απλωθεί και στην εκκλησιαστική μουσική. Αποτέλεσμα αυτού του ενδιαφέροντος ήταν δύο δίσκοι, από τους οποίους ο ένας, με τίτλο "Ίνα τι", εκδόθηκε μεταθανάτια από τη Minos.
Νωρίτερα, το 1986, είχε εκδοθεί ο δίσκος "Ζακυνθινή εκκλησιαστική παράδοση" ως ανεξάρτητη παραγωγή του Κάλβειου Μουσικού Σχολείου. Το περιεχόμενό του αναφέρεται στην εκκλησιαστική υμνωδία, όπως αποδίδεται από τους παραδοσιακούς ψαλτάδες της πατρίδας του συνθέτη. Με τη φροντίδα λοιπόν του Δημήτρη Λάγιου καταγράφηκαν εκκλησιαστικοί ύμνοι της ορθόδοξης εκκλησίας, ηχογραφημένοι στο ναό του Αγίου Διονυσίου της Ζακύνθου. Ψάλλουν διάφοροι ζακυνθινοί ψαλτάδες και η εκκλησιαστική χορωδία του Αγίου Διονυσίου υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γιάννη Σούλη.


(c) LP | Κάλβειο Μουσικό Σχολείο | 1986 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58/ΟΟ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αδικείτε κάποιους που έχουν προσφέρει κι αυτοί σπάνιους δίσκους
στο παρελθόν, σε αγαπημένο blog, αφου δεν τους αναφέρετε.

Άαβας / d58 είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο! Σε ανύποπτο χρόνο βέβαια είχα εξηγήσει παλιότερα ότι κάποιες αναρτήσεις μου προέρχονται από το θησαυροφυλάκιο εκείνου του αλήστου μνήμης αγαπημένου φόρουμ, όπου ήμουν κι εγώ δραστήριο μέλος. Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει κάποια ονόματα των αρχικών uploaders, ψευδώνυμα δηλαδή, κι έτσι όντως αδικούνται που δεν μνημονεύονται ως αρχική πηγή μου. Την αιώνια ευγνωμοσύνη μου βέβαια τους την έχω εκφράσει άπειρες φορές και φυσικά το ξανακάνω με χαρά τώρα που μου το θύμισες.
Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν σκοπεύω να περηφανεύομαι για τον κόπο κάποιων άλλων. Γενικότερα το blog μου δεν έχει τέτοιο σκοπό, παρά μονάχα να δίνει χαρά σε λιγοστούς αληθινούς μουσικόφιλους και υγιείς συλλέκτες.
Να είσαι καλά για το χρήσιμο σχόλιο...