Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Μπέμπα Μπλανς: Σπάνιες Ερμηνείες (1964-1975)

Ήτανε γραφτό σχεδόν ταυτόχρονα να φύγουν από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες στην ίδια περίπου ηλικία δυο καλές τραγουδίστριες της ευλογημένης γενιάς του '60. Η μια ήταν η Έλενα Κυρανά, για την οποία κάναμε ήδη ένα μικρό αφιέρωμα.
Η άλλη ήταν η πολύ γνωστότερη Μπέμπα Μπλανς ή, κατά κόσμον, Αγγελική Κωνσταντοπούλου, που αναχώρησε από το μάταιο τούτο κόσμο στα 73 της χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκε το 1964 με το τραγούδι "Καλωσόρισες βρε Γιώργη" του Γιώργου Ζαμπέτα, ο οποίος της έγραψε τα περισσότερα τραγούδια κι ανάμεσά τους πολλές μεγάλες επιτυχίες και κυρίως τα δυο κλασικότερα τραγούδια της, το "Μιας πεντάρας νιάτα" και το αγαπημένο μου "Καράβι". Η τρίτη μεγάλη επιτυχία της ήταν το γοργό ζεϊμπέκικο "Έναν αητό αγάπησα" του Γιάννη Σπανού. Ερμήνευσε επίσης τραγούδια πολλών άλλων λαϊκών δημιουργών, όπως ο Γιώργος Μητσάκης, ο Γιώργος Μανισαλής, ο Αντώνης Κατινάρης και άλλοι.
Ολόκληρη η δισκογραφία της Μπέμπας Μπλανς, αρκετά πλούσια, κυκλοφόρησε σε δισκάκια 45 στροφών που καλύπτουν την περίοδο 1964-1975. Στα χρόνια της ψηφιακής δισκογραφίας εκδόθηκαν δύο μεγάλες συλλογές με τραγούδια της από τις 45 στροφές. Η πρώτη κυκλοφόρησε το 1995 με τίτλο "20 Μεγάλες Επιτυχίες" από την Polydor, ενώ το 2000 κυκλοφόρησε από την ίδια εταιρία άλλη μια συλλογή τραγουδιών ενταγμένη στη σειρά "Ελληνικό Τραγούδι" (Νο 23). 
Και οι δυο αυτές εκδόσεις κυκλοφορούν στην αγορά και μπορούν να βρεθούν εύκολα. Γιαυτό και σκέφτηκα να μαζέψω τραγούδια που δεν μπήκαν σ' αυτές τις συλλογές, για να συνοδεύσουν το μικρό αυτό αφιέρωμα στη μνήμη της καλής λαϊκής ερμηνεύτριας. Είκοσι λαϊκά τραγούδια, σχεδόν στο σύνολό τους άγνωστα, κάποια σε δεύτερη εκτέλεση, όλα ηχογραφημένα στο διάστημα 1964-1975 από τις εταιρίες His Master's Voice και Polydor. Σε μερικά απ' αυτά η Μπέμπα Μπλανς συνοδεύεται από γνωστούς λαϊκούς τραγουδιστές, όπως ο Πάνος Τζανετής, ο Θόδωρος Κανακάρης, ο Μανώλης Καναρίδης και ο Νίκος Γιουλάκης.


(c) Vinyl 45'' | His Master's Voice / Polydor | 1964-1975 | 
πηγή: Μάκης/d58

5 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Πολυ ωραία!!!

Ανώνυμος είπε...

Τελικά η Ελένη Κυρανά απεβίωσε την ίδια μέρα με την Μπέμπα Μπλας; Εγώ διάβασα ότι η Κυρανά απεβίωσε το βράδυ της Τετάρτης. Εντάξει, ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό αυτό. Γεγονός είναι ο θάνατός τους και ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές τους. Επίσης σε ευχαριστώ για τα υπέροχα άρθρα σχετικά με την δισκογραφία τους στις 45 στροφές.
Μετά τιμής
ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ

Άαβας / d58 είπε...

Πέτρο, μάλλον έχεις δίκιο, δεν το διερεύνησα και τόσο, αλλά εν τέλει, όπως λες κι εσύ, μικρή σημασία έχει αυτή η λεπτομέρεια. Ευχαριστώ για το σχόλιο...

Unknown είπε...

Το τραγούδι καλώς ωρισες βρε Γιώργη. 02/10/1961 όχι το 1964.ευχαριστω

Άαβας / d58 είπε...

@Unknown
Για να το λες, προφανώς είσαι σίγουρος, αν και το 1961 η Μπλανς ήταν μόλις 17 χρονών. Η δική μου πληροφορία βασίζεται στον κατάλογο του Πέτρου Δραγουμάνου.