Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Θωμάς Μπακαλάκος: Ανοιχτή επιστολή (1983)

Η διαδρομή του Θωμά Μπακαλάκου κράτησε κοντά στα είκοσι χρόνια (1974-1993) και κινήθηκε κυρίως στο ύφος του πολιτικού τραγουδιού με λυρικές παρενθέσεις που στάθηκαν η αφορμή για μερικά πολύ τρυφερά τραγούδια που κάποτε αγαπήσαμε, αλλά σήμερα πια έχουν ξεχαστεί. Στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού μνημονεύεται κυρίως για τον κύκλο τραγουδιών "Τα αγροτικά" (1975), αλλά η καλύτερη στιγμή του νομίζω πως στάθηκε ο δίσκος "Πορεία στη νύχτα" (1977/1981).
Το 1983 ηχογράφησε τον 4ο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Ανοιχτή επιστολή" και πάλι με τη Minos, όπως όλες τις προηγούμενες δουλειές του. Μουσική, στίχοι και ερμηνεία από τον ίδιο. Δυο τραγούδια έχουν στίχους του ποιητή και πεζογράφου Ασημάκη Πανσέληνου (1903-1984). Στην ερμηνεία συμμετέχει κι ο καλός τραγουδιστής Γιώργος Υδραίος
Τα τραγούδια κινούνται στο γνωστό ύφος του συνθέτη, αλλά δεν μπορεί κανείς να μη σταθεί σε δυο πολύ όμορφες στιγμές που δικαιώνουν αυτόν τον ξεχασμένο δίσκο. Μιλώ για τις τρυφερές μπαλάντες "Άννα" και "Μύριεμ". Αξίζει να τις ξαναθυμηθούμε.


(c) LP | Minos | 1983 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Ας μην του φάμε το δίκιο.Το 1980 δίνει τους ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ με σημαντική επιτυχία.
Τα υπόλοιπα (από έρωτα- τα πως και τα γιατί-απ΄την Ελλάδα γεια χαρά)δεν γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.Σε άλλη βάση βέβαια ο Ιπποκράτειος Όρκος.
Και συμφωνούμε απόλυτα,ότι η" ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ " είναι το ζενίθ του(προτιμώ 1977).Ας είναι καλά κι' αυτός και συ που μας τον θύμισες.