Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Γιώργος Χρονάς, Τάσος Καρακατσάνης: Ο αναιδής θρίαμβος (1993)

Ο συγγραφέας και εκδότης Γιώργος Χρονάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1948. Ανήκει στη λεγόμενη «γενιά του ‘70», καθώς το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1973 («Βιβλίο Ι»). Ακολούθησαν τα βιβλία «Οι λάμπες» και «Τα μαύρα τακούνια», ενώ το 1983 συγκέντρωσε το έργο του στο βιβλίο «Αρχαία βρέφη». Το έργο του μοιράζεται μεταξύ πεζογραφίας και ποιητικού λόγου. Βαθιά επηρεασμένος από τον κόσμο του καλλιτεχνικού στερεώματος (κινηματογράφος, θέατρο, μουσική), αλλά κι από τις αθέατες λεπτομέρειες της καθημερινότητας, γράφει κείμενα με ανάστροφες διαδρομές προς το παρελθόν, απ' όπου αναδύεται μια διακριτική και λεπτεπίλεπτη διάθεση νοσταλγίας. Ο χρόνος συχνά συμπυκνώνεται και μορφές που ανήκουν σε χρόνους ιστορικούς λειτουργούν κάποτε ως ζωντανές και παρούσες μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον. Χαρακτηρίστηκε ποιητής των μικρών στιγμών των ανθρώπων και των εξαιρετικών αισθημάτων. Ο ίδιος υποστηρίζει πως τα καλά ποιήματα δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την εξουσία ούτε με τα χρήματα, κάνει λόγο για την εικονική πραγματικότητα που ζουν οι Έλληνες, ενώ αρνείται την αξία της διαδικτυακής επικοινωνίας κι επιμένει στο γραπτό λόγο υποστηρίζοντας με σθένος ότι «πάντοτε είναι καιρός για ποιητές!».
Η δραστηριότητα του Γιώργου Χρονά είναι πολυδιάστατη. Ήδη από τη δεκαετία του ’80 εκδίδει το λογοτεχνικό (και όχι μόνο) περιοδικό «Οδός Πανός», όπου φιλοξενούνται άνθρωποι του πνεύματος και του καλλιτεχνικού χώρου, άνθρωποι συνήθως που βρίσκονται έξω από το προσκήνιο και την τρέχουσα επικαιρότητα. Σταδιακά η «Οδός Πανός» έχει εξελιχθεί σε έναν μικρό εκδοτικό οίκο με δραστηριότητα όχι μόνο στο χώρο του βιβλίου, αλλά και της δισκογραφίας. Εκεί, για παράδειγμα,  εκδόθηκαν τα "Ημερολόγια" της Λένας Πλάτωνος. Ο ίδιος επίσης από πολύ νωρίς ενδιαφέρθηκε και για το χώρο του ελληνικού τραγουδιού και δεν είναι λίγα τα τραγούδια που στηρίζονται σε δικούς του στίχους και ποιήματα. Στη δεκαετία του '70 συμμετέχει σε πολλούς δίσκους του Γιάννη Μαρκόπουλου, με τον οποίο έγραψε το εξαιρετικό τραγούδι «Όχι δεν πρέπει». Συνεργάστηκε επίσης με τον Δήμο Μούτση ("Μαρτυρίες"), τον Μιχάλη Τρανουδάκη («Μυθολογία του Σαββάτου»), τον Τάσο Καρακατσάνη («Καπέλα», «Ο αναιδής θρίαμβος»), τον Γιώργο Ανδρέου, τον Γιώργο Καζαντζή (δικό του το υπέροχο "Ήτανε αέρας"), τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Ηλία Λιούγκο και τον Μάνο Χατζιδάκι (στα "Τραγούδια της αμαρτίας"). 

Ο δίσκος «Ο αναιδής θρίαμβος» περιλαμβάνει μια σειρά ποιημάτων του Γιώργου Χρονά, τα οποία διαβάζει ο ίδιος στο μεγαλύτερο μέρος τους. Το ομώνυμο ποιητικό έργο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1984 από την «Οδό Πανός», ενώ ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1993 με τη μουσική επιμέλεια του Τάσου Καρακατσάνη

Ο συνθέτης έγραψε μια διακριτική μουσική συνοδεία που υπογραμμίζει με λεπτότητα την ανάγνωση των κειμένων. Στην αφήγηση παρεμβάλλεται ένα τραγούδι («Προσωπογραφία») που ερμηνεύει ο Κώστας Ζαχαράκης, ενώ τη σειρά ποιημάτων με τίτλο «Ποιος σας είπε πως δεν μπορώ ν’ αγαπήσω το Σικάγο» διαβάζει η Έφη Βενιανάκη και τραγουδούν η Άννα Μιχαήλου, ο Θοδωρής Σκούρτης και ο συνθέτης. Η μουσική που συνοδεύει αυτό το τελευταίο μέρος πρωτοπαρουσιάστηκε στο μονόπρακτο «Εσείς οι απέξω» του Σαρογιάν σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη, αλλά στην ολοκληρωμένη της μορφή συνδυασμένη με το ποίημα του Χρονά παρουσιάζεται σ’ αυτόν εδώ το δίσκο.
Η μουσική υπόκρουση του έργου βασίζεται κυρίως στο πιάνο, ενώ γρήγορα περάσματα έχουμε από άλλα όργανα, όπως η τρομπέτα, το κόρνο, το φαγκότο, το φλάουτο, το τρομπόνι και το βιολοντσέλο. 

Παίζουν: Κατερίνα Ελοσίτου (πιάνο), Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα), Βαγγέλης Σκούρας (κόρνο), Σπύρος Καζιάνης (φαγκότο), Παναγιώτης Δράκος (φλάουτο), Παναγιώτης Στέφος (τρομπόνι), Ντάνα Χατζηγεωργίου (βιολοντσέλο)
Να σημειώσω, τέλος, ότι ο συνθέτης έγινε γνωστός κυρίως από την πολύχρονη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι ("30 Νυχτερινά" κ.ά.), αλλά και από τις δεκάδες ενορχηστρώσεις της λεγόμενης "έντεχνης" δισκογραφίας, κυρίως στο περιβάλλον της Lyra (Ανδριόπουλος, Κουνάδης κλπ.). Ως συνθέτης μας έδωσε την πρώτη ολοκληρωμένη του δουλειά το 1989 ("Καπέλα"), ενώ σχεδόν στο σύνολό του το έργο του συνδέεται με το θέατρο. Όλο το έργο του έχει κυκλοφορήσει και σε ψηφιακή μορφή με μοναδική εξαίρεση τον συγκεκριμένο δίσκο που σας παρουσιάζω, ο οποίος κυκλοφόρησε αποκλειστικά σε βινύλιο.

(c) LP | ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ | 1993 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: