Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Σταύρος Ξαρχάκος: Γλυκιά πατρίδα (OST/1987)

Η μουσική του μεγάλου μας συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου είναι στενά συνυφασμένη με την εικόνα. Προπαντός την κινηματογραφική εικόνα. Ήδη από την αρχή της καριέρας του, στα πρώτα χρόνια του '60, αναπτύχθηκε αυτή η στενή σχέση που απέδωσε τις περισσότερες φορές πολύ αξιόλογα αποτελέσματα. Συνολικά ο συνθέτης έχει γράψει μουσική και τραγούδια για 40 περίπου ταινίες.
Η ταινία "Sweet Country" (Γλυκιά Πατρίδα) είναι η 14η από τις 16 συνολικά ταινίες του διάσημου Ελληνοκύπριου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη. Πρόκειται για μια ελληνο-αμερικανική παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με τη συμμετοχή πολλών μεγάλων ονομάτων της διεθνούς κι ελληνικής κινηματογραφίας: Jane Alexander, John Cullum, Franco Nero, Ειρήνη Παπά, Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννης Βόγλης, Μπέττυ Βαλάση, Δημήτρης Πουλικάκος και πολλοί άλλοι. Η υπόθεση τοποθετείται στη Χιλή στα δύσκολα χρόνια των αρχών του '70 με τα γεγονότα της ανατροπής του Αλλιέντε και την επικράτηση του δικτάτορα Πινοσέτ.
Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε ένα συμφωνικό έργο σε 14 μέρη, τα οποία παρατίθενται σε μορφή σουίτας, χωρίς να φέρουν ξεχωριστή ονομασία το καθένα. Αρχίζει με μια λυρική εισαγωγή και αναπτύσσεται με μια σειρά ορχηστρικών θεμάτων. Η συμφωνική ορχήστρα έχει τον κυρίαρχο ρόλο, ενώ συχνά η φόρμα παίρνει χαρακτήρα concertante, καθώς διαμορφώνεται σε συνομιλία του ορχηστρικού σώματος με σόλο όργανα, όπως το υποβλητικό όμποε ή το βιολί. Ξεχωρίζουν δύο θέματα: Το υπ' αριθμόν 8, μια πανέμορφη μελωδία, καθώς και το υπ' αριθμόν 10, όπου ο συνθέτης περνάει με άνεση στα μονοπάτια της jazz. Το έργο αποδίδεται με ακρίβεια και ισορροπία από τη δοκιμασμένη Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.
Να σημειώσω ότι το έργο κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του '90 εκδόθηκε και σε ψηφιακή μορφή, αλλά δυστυχώς πια είναι εκτός κυκλοφορίας και φυσικά δυσεύρετη.

(c) LP | Minos | 1987 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: