Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Γιάννης Πετρόπουλος: Το παλιό κανόνι (1972)

Ο δίσκος αυτός με γυρίζει στα παιδικά μου χρόνια, στην εποχή της μεγάλης δόξας του Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Εκείνο το φθινόπωρο του 1971 στη λαοπρόβλητη αυτή γιορτή του τραγουδιού αναδείχθηκε νικητής ένας μάλλον άγνωστος τραγουδιστής με το όνομα Γιάννης Πετρόπουλος και ένα τραγούδι που έγινε μεγάλο σουξέ, το "Παλιό κανόνι". Ένα τραγούδι του άγνωστου συνθέτη Γ. Μαυρομουστάκη, που έγραψε και τα λόγια, τα οποία μοιάζουν σαν μια καλοπροαίρετη και ευγενική χειρονομία προς την αφέλεια των "παιδιών των λουλουδιών" και τα τότε ειρηνιστικά κινήματα.
Ο δίσκος στο σύνολό του αποτελεί τυπικό δείγμα του ελαφρολαϊκού τραγουδιού εκείνου του καιρού. Ο ανερχόμενος συνθέτης Γιώργος Κριμιζάκης μαζί με τον Βαγγέλη Πιτσιλαδή και τον Χάρη Λυμπερόπουλο υπογράφουν τα υπόλοιπα τραγούδια. Ήταν ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Γιάννη Πετρόπουλου κι αν απορείτε τι έχει απογίνει ο τραγουδιστής αυτός από τότε, σας πληροφορώ ότι εξακολούθησε να έχει δισκογραφική παρουσία για πολλά χρόνια και μάλιστα το 2006 είχε συμμετοχή στο δίσκο "Σχέδιο συνάντησης", όπου πραγματοποιήθηκε το ραντεβού αρκετών ξεχασμένων (δικαίως ή αδίκως) τραγουδιστών του παλιού καιρού, όπως της υπέροχης Πετρής Σαλπέα, της Καίτης Αμπάβη, του Λάκη Τζορντανέλι, αλλά και του Σπύρου Ζαγοραίου!
Στο δίσκο τώρα πάλι πίσω, για να σημειώσω ότι 2-3 τραγουδάκια αξίζουν λίγη προσοχή παραπάνω, όπως το "Έτσι είμαστε" του Κριμιζάκη και το "Κόμπο δένω, κόμπο λύνω" του Πιτσιλαδή. Για τα υπόλοιπα απαιτείται κατανόηση και επιείκεια.
Ο δίσκος πια είναι εξαφανισμένος. Το παρόν βινύλιο προέρχεται από επαρχιακό ραδιοφωνικό σταθμό και βέβαια είναι πολυπαιγμένο με τα σημάδια της κακής μεταχείρισης σε κάποιες περιπτώσεις εμφανή. Αλλά νομίζω πως αυτό πια έχει μικρή σημασία.

(c) LP | Zodiac | 1972 | πηγή: d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ ευκολο να βρεθει και τσάμπα!

Άαβας / d58 είπε...

@Ανώνυμος
Περιμένουμε λοιπόν τη γενναιόδωρη χειρονομία σας! Μην το λέτε μόνο...