Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Σπύρος Σαμοΐλης: Λαϊκές εικόνες (1985)

Έχουμε ξαναμιλήσει για την ενδιαφέρουσα περίπτωση του συνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη και την αξιόλογη δισκογραφική του δραστηριότητα στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70 με τρεις ακραιφνώς πολιτικούς δίσκους βασισμένους σε ποίηση του Κώστα Βάρναλη ("Βάστα καρδιά"), του Μενέλαου Λουντέμη ("Κραυγή στα πέρατα") και του Γιάννη Ρίτσου ("Οι γειτονιές του κόσμου").
Η συνέχεια όμως φάνηκε δύσκολη για τον συνθέτη, όταν πια το πολιτικό τραγούδι είχε αρχίσει να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ο ίδιος πάντως επιδόθηκε συστηματικά για πολλά χρόνια στις συναυλιακές παρουσιάσεις των τραγουδιών του, ενώ καταπιάστηκε πολύ δραστήρια και στη μουσική για το θέατρο.
Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια, μέχρι να επανέλθει στο στούντιο για το δίσκο "Λαϊκές εικόνες" που κυκλοφόρησε το 1985 από τη Venus. Πρόκειται για έναν λαϊκό δίσκο με μικρούς απόηχους της προηγούμενης θητείας του συνθέτη στο πολιτικό τραγούδι. Άλλωστε τo υλικό είναι παλιότερο, αφού τα τραγούδια γράφτηκαν την περίοδο 1973-1978. Τα περισσότερα έχουν στίχους του Νίκου Περγιάλη, ενώ υπάρχει ένα τραγούδι σε ποίηση του Κώστα Βάρναλη ("Ένας, όλοι"), άλλο ένα σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου ("Ειρήνη"), καθώς και το θαυμάσιο τραγούδι "Οι κερασιές" σε ποίηση Μενέλαου Λουντέμη, εδώ όμως σε δεύτερη εκτέλεση, αφού πρώτη το ερμήνευσε η Ισιδώρα Σιδέρη στο δίσκο "Κραυγή στα πέρατα". Το ακροτελεύτιο τραγούδι του δίσκου ("Νυχτέρι") έχει στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου που εκείνη την εποχή έχτιζε το δικό του όνομα συνεργαζόμενος με δημοφιλείς συνθέτες, όπως ο Αντώνης Βαρδής ή ο Μάριος Τόκας.
Τα τραγούδια ερμηνεύει ο καλός λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Πάτσιος που μας τον είχε συστήσει λίγο νωρίτερα ο Ηλίας Ανδριόπουλος στις "Επιλογές" (1983). Συμμετέχει με δυο τραγούδια και η Ελένη Βιτάλη. Ο δίσκος δεν ακούστηκε πολύ, αλλά το υλικό του είναι ενδιαφέρον και ίσως αξίζει να το ξανακούσουμε. Πάντως αυτή ήταν και η τελευταία επίσημη δισκογραφική προσφορά του συνθέτη, ο οποίος έκτοτε, παρόλο που δεν εγκατέλειψε το χώρο της μουσικής (ηχογράφησε και κάποια μεμονωμένα τραγούδια), προτιμά να υπηρετεί την τέχνη με άλλους τρόπους ασχολούμενος συστηματικά με την αγιογραφία.


(c) LP | Venus | 1985 | πηγή: Δ.Δ./d58

5 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Κι όμως,κι όμως κάτι χαμένα υπάρχουν και μακάρι να μας τα προσφέρουν φίλοι με την ίδια τρέλα που μας χαρακτηρίζει.
1."ΡΕΜΠΈΤΙΚΗ ΤΑΒΈΡΝΑ"δίσκος SOSAPHONE του 1994 με τον Βασίλη Πάτσιο.
Δεν τον έχω δει ποτέ.Μάλλον συμμετέχει με κάποια τραγούδια του ο Σαμοΐλης.
2. "ΛΑΪΚΉ ΑΝΘΟΛΟΓΊΑ"δισκος SOSAPHONE του 1997 πάλι με τον Βασίλη Πάτσιο.
Εξώφυλλο στον Δραγουμάνο.Περιεχόμενα στο Discog.
Και ακόμα ένα 45-αρι με Πανδή ,Λαδοβρέχη του 1976.(Εύκολα στο you tube).
Η εργογραφία του Σαμοΐλη είναι σαν τα όρια (lim)στα μαθηματικά.Απλά τείνεις
προς την ολοκλήρωση της.
Να σαι καλά που μας τον παρουσίασες.

Άαβας / d58 είπε...

Ναι, πράγματι υπάρχουν μερικά σκόρπια τραγούδια του Σπύρου Σαμοΐλη, αλλά οι ολοκληρωμένες προσωπικές δουλειές που μας έδωσε είναι τέσσερις όλες κι όλες.

Klant είπε...

Καλή χρονιά με υγεία. Κυκλοφόρησαν οι δίσκοι του «ΛΑΪΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ» - «ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ» και μαζί με τον Ηλία Ανδριόπουλο η «ΛΑΪΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ».
Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες αναρτήσεις σου.

klant

ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΟΪΛΗΣ είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο μόνος τρόπος, να ακούει ο κόσμος τα τραγούδια μας, είναι το You Tube...... Γράψτε, ελληνικά, ΣΠ. ΣΑΜΟΪΛΗΣ και θα βγούνε τραγούδια και τραγούδια !!!!!! Δε σταμάτησα να γράφω. Σας ευχαριστώ όλους !!! Σπύρος Σαμοΐλης

Άαβας / d58 είπε...

Τιμή μας το σχόλιό σας, αγαπητέ κ. Σαμοΐλη!