Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Γιώργος Ζαμπέτας: Η ιστορία γράφεται με νότες (1970/1971)

Έτσι σαν ευχή, είπα να ξεκινήσω την καινούργια χρονιά μ' ένα δίσκο κεφάτο, χορευτικό και αισιόδοξο. Έναν ορχηστρικό δίσκο του δαιμόνιου Γιώργου Ζαμπέτα, αυτού του αξεπέραστου δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, στην ακαταμάχητη τέχνη του οποίου αφέθηκαν με περισσή εμπιστοσύνη όλοι οι μεγάλοι μας συνθέτες, όταν δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους στους ορθόδοξους λαϊκούς δρόμους. Το έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης, το έκανε ακόμα περισσότερο ο Μάνος Χατζιδάκις, αλλά κι ο Μίμης Πλέσσας κι ο Σταύρος Ξαρχάκος και πολλοί άλλοι.
Ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν ένας πολύ γενναιόδωρος καλλιτέχνης. Παρόλο που μας έχει χαρίσει - κυρίως στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 - μερικές δεκάδες δικά του υπέροχα τραγούδια, δεν είχε καμία απολύτως δυσκολία να αφήνει τον εαυτό του στο παρασκήνιο και να βάζει στο πρώτο πλάνο συνθέσεις άλλων δημιουργών. Έτσι προέκυψαν ουκ ολίγοι οργανικοί δίσκοι, συχνά τουριστικής αισθητικής, αλλά πάντα εξαιρετικά παιγμένοι με τον γνωστό και άμεσα αναγνωρίσιμο διονυσιακό οίστρο του μεγάλου δεξιοτέχνη.
Ο δίσκος "Η ιστορία γράφεται με νότες" πρωτοκυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το 1970 από την Polydor, ενώ ένα χρόνο αργότερα επανεκδόθηκε στην Αμερική. Περιλαμβάνει δώδεκα οργανικά θέματα, κάποια δικά του και κάποια ξένα, σε μεγάλη ποικιλία χορευτικών ρυθμών, όπως τσάμικα, καρσιλαμάδες, καλαματιανά. χασάπικα, ζεϊμπέκικα, αλλά και βαλς, ρούμπες κλπ. Ο μεγάλος δεξιοτέχνης δεν έχει καμία δυσκολία να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες κάθε ρυθμού καταφέρνοντας συγχρόνως να ομογενοποιεί το ετερόκλητο υλικό με τη σφραγίδα της εκτελεστικής του μανιέρας.


(c) LP | Polydor/Peters | 1970/1971 | πηγή: m.tzil.

2 σχόλια:

Νίκος87 είπε...

ΕΥΓΕΕΕΕΕΕ!!!!!! Ευχαριστούμε πολύ! Καλύτερη αρχή δεν γινόταν για το 18
Ο τιτανομέγιστος μουσηγέτης της Ελλάδας και του κόσμου, υπήρξε ο λυρικότερος λαϊκός και ο λαϊκότερος λυρικός.
Ασύγκριτος μπουζουκίστας με ελληνικότατο παίξιμο (όσο κανείς άλλος) και μουσικούς δρόμους. Περιέγραψε μουσικά τον ιερό αυτόν τόπο με μοναδικό τρόπο και ύφος, τιμώντας και σέβοντας το όργανο.
Επίσης σπουδαίος ΑΝΘΡΩΠΟΣ, αληθινός και ανιδιοτελής.

Ακούστε το καλύτερο σόλο μπουζουκιού που έχει γίνει ποτέ, στο 5λεπτο ορχηστρικό "Το μουζούκι μου κι εγώ", από τον δίσκο του 1966 Μπουζούκι αγάπη μου νο1, για να δείτε πόση έμπνευση, φαντασία, ψυχή και συναίσθημα βγάζει στο παίξιμό του.....μαγεία!!!!.....

Έτσι παίζεται το μπουζούκι....

Καλή χρονιά με υγεία και φώτιση.

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά, με υγεία
και δημιουργικότητα.
Ευχαριστούμε πολύ
vafman