Έφυγε χθες από τη ζωή ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης (1937-2024), κορυφαία πνευματική μορφή της μεταπολεμικής Ελλάδας, φιλόλογος, παιδαγωγός, κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και στιχουργός. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, καθώς και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών δίπλα σε εμβληματικούς θεατράνθρωπους, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης. Το έργο του στη μελέτη και μετάφραση του αρχαίου δράματος είναι κολοσσιαίο και δόκιμες μεταφράσεις του αποτέλεσαν σταθερό σημείο αναφοράς για μνημειώδεις παραστάσεις του κλασικού δραματολογίου. Τα κριτικά του θεατρικά δοκίμια δημοσιεύονταν επί σειρά ετών στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», ενώ έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς πολλές συγκεντρωτικές εκδόσεις αυτών των δοκιμίων αποσπώντας πολλά βραβεία.
Στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού βρέθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του '60 με δεκάδες τραγούδια που έγραψε σε συνεργασία κυρίως με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Γιάννη Σπανό. Τα πρώτα τραγούδια του (1963-1970) κυκλοφόρησαν κυρίως σε δίσκους 45 στροφών και τα υπέγραφε με τον πραγματικό του όνομα. Από το 1970 ωστόσο, όταν με τον Γιάννη Μαρκόπουλο ξεκίνησε μια νέα μνημειώδη συνεργασία, την εποχή που ο συνθέτης υιοθέτησε το μουσικό δόγμα της "επιστροφής στις ρίζες", άρχισε πλέον να υπογράφει με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης, ενώ με το ίδιο ψευδώνυμο υπέγραφε και το μεταφραστικό του έργο. Κατά την πολύ γόνιμη αυτή περίοδο η στιχουργική του τέχνη έφτασε στην απόλυτη ακμή της και μας πρόσφερε στιβαρούς ποιητικούς στίχους δωρικής λιτότητας τόσο μέσα από εμβληματικά έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου, όσο και μέσα από συνεργασίες του και με άλλους συνθέτες, όπως η Ελένη Καραΐνδρου, ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Νίκος Ξυδάκης.
Η μικρή αφιερωματική συλλογή τραγουδιών του Κώστα Γεωργουσόπουλου που έφτιαξα, μοιράζεται σε δυο ενότητες: Η πρώτη περιλαμβάνει τα πρώιμα τραγούδια της περιόδου 1963-1970, όλα σχεδόν από τις 45 στροφές, με εξαίρεση κάποια τραγούδια του Γιάννη Σπανού που εντάχθηκαν και στο μεγάλο δίσκο Αποδημίες (1965). Είναι τραγούδια ανάλαφρου ύφους, άλλοτε στο πνεύμα της νεοκυματικής μπαλάντας κι άλλοτε πιο λαϊκά, με μουσική των Γιάννη Μαρκόπουλου, Γιάννη Σπανού και Βασίλη Κουμπή. Η δεύτερη και σημαντικότερη ενότητα καλύπτει την περίοδο 1970-2000 και περιλαμβάνει υλικό που κυκλοφόρησε πλέον αποκλειστικά σε δίσκους 33 στροφών με μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου (Χρονικό, Ιθαγένεια, Σειρήνες) και της Ελένης Καραΐνδρου (Η μεγάλη αγρυπνία), ενώ στο κλείσιμο της συλλογής έχω συμπεριλάβει και δυο δείγματα από το μεταφραστικό έργο του Γεωργουσόπουλου με μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη (Ατρείδες) και του Νίκου Ξυδάκη (Εκάβη).
Σε επίπεδο ερμηνείας έχουμε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως ο Νίκος Ξυλούρης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Μαίρη Λίντα, η Χάρις Αλεξίου, η Μαρία Δημητριάδη, αλλά και η Καίτη Χωματά, η Σούλα Μπιρμπίλη, η Μαίρη Δαλάκου και ο Μιχάλης Βιολάρης.
Σημείωση: Εκ παραδρομής στους τίτλους της συλλογής το τραγούδι "Ερωτικό" (1966) αποδίδεται στον Νότη Μαυρουδή, ενώ είναι του Γιάννη Σπανού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου