Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ο σκηνικός Ξυδάκης: Ευριπίδη Εκάβη (2000)

Δέκα χρόνια μετά την ευριπίδεια "Ηλέκτρα" ο Νίκος Ξυδάκης ξαναγράφει μουσική για άλλο ένα έργο του μεγάλου τραγικού, αυτή τη φορά για την παράσταση της "Εκάβης", έργου παλιότερου που διδάχθηκε το 425 π.Χ. με θέμα τη σκληρή μοίρα της βασίλισσας των Τρώων Εκάβης, η οποία οδηγείται σκλάβα στην Ελλάδα μετά την εκπόρθηση της Τροίας. Η ιδιαιτερότητα του έργου έγκειται στα πολύ περιορισμένα χορικά του μέρη και τις μακροσκελείς μονωδίες των τραγικών ηρώων.
Το έργο, σε άρτια μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη, ανέβασε στο Θέατρο Στοά ο σημαντικός θεατράνθρωπος Θανάσης Παπαγεωργίου με τη Λήδα Πρωτοψάλτη στον επώνυμο ρόλο να δίνει πραγματικό ρεσιτάλ σε μια παράσταση μάλιστα τραγωδίας που σπάζοντας τα στερεότυπα παίχτηκε σε κλειστό χώρο, αλλά αποδείχθηκε εξαιρετικά πετυχημένη αποσπώντας πολύ επαινετικές κριτικές. Το έργο έκανε ρεκόρ παραστάσεων φτάνοντας συνολικά τις 121 από τις 5 Νοεμβρίου 1999 μέχρι τις 23 Απριλίου του 2000! Αξιοσημείωτο είναι ότι η Πρωτοψάλτη λίγα χρόνια νωρίτερα (1995) είχε υποδυθεί μιαν άλλη Εκάβη πρωταγωνιστώντας στην αξιόλογη τηλεοπτική σειρά "Το τρίτο στεφάνι" από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή.
Στην παράσταση εκτός από τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον ίδιο τον Θανάση Παπαγεωργίου (στο ρόλο του πολυμήχανου Οδυσσέα), συμμετείχαν επίσης οι ηθοποιοί: Εύα Καμινάρη, Άλκης Παναγιωτίδης, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Αντώνης Ταμβακάς, Νίκη Χατζίδου και Παύλος Ορκόπουλος. Κορυφαίες του χορού οι: Ελένη Κουλουριώτη, Μίνα Λαμπροπούλου, Αριέττα Μουτούση, Ειρήνη Ράπτη, Ευδοκία Σουβατζή.
Ο Νίκος Ξυδάκης έγραψε ένα λιτό και απόλυτα ατμοσφαιρικό soundtrack με όμορφα χορικά τραγούδια και συνοδευτικά οργανικά μέρη λειτουργικού χαρακτήρα με το κανονάκι, τα τύμπανα και τα πλήκτρα να διαμορφώνουν έναν υποβλητικό ηχητικό μικρόκοσμο.

(c) CD | Lyra | 2000 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: