Το 1973, πριν ακόμη πέσει τη χουντικό καθεστώς, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης προχωρά στην τολμηρή απόφαση να κυκλοφορήσει το δίσκο "Μικροαστικά" εκμεταλλευόμενος την προσωρινή άρση της λογοκρισίας, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με το Ελεύθερο Θέατρο.
Την ίδια χρονιά ο μεγάλος σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος ξεκινά τα γυρίσματα της εμβληματικής ταινίας "Ο θίασος" (παίχτηκε το 1975), ταινίας ντοκουμέντο μιας σκληρής εποχής, καθώς μέσα από τη δράση ενός περιοδεύοντος θιάσου που παίζει αποκλειστικά το βουκολικό δράμα "Γκόλφω" του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, περνούν εικόνες της Ελλάδας από το κρίσιμο διάστημα 1939-1952, από τη δικτατορία δηλαδή του Μεταξά και τη γερμανική κατοχή ως τον εμφύλιο και τη μετεμφυλιακή μισαλλοδοξία της κυρίαρχης τότε Δεξιάς.
Ο ίδιος ο Αγγελόπουλος λοιπόν ήταν αυτός που ζήτησε από τον Κηλαηδόνη να αναλάβει τη μουσική επιμέλεια της ταινίας αξιοποιώντας υλικό εκείνης της εποχής που να αποδίδει κατά κάποιο τρόπο το κοντράστ των αντιμαχόμενων πλευρών, αριστεράς και δεξιάς. Ο συνθέτης θα ανταποκριθεί πρόθυμα και θα φιλοτεχνήσει με μεγάλη μαστοριά ένα συναρπαστικό αμάλγαμα ήχων και τραγουδιών από το ελαφρό τραγούδι ("Άσ' τα τα μαλλάκια σου") ή το ρεμπέτικο ("Κάνε λιγάκι υπομονή"), αλλά και το παραδοσιακό ("Μωρή κοντούλα λεμονιά") μαζί με εμβατήρια, αντάρτικα και ξένα χορευτικά θέματα, όπως το "In the Mood" με ελληνικούς στίχους του Νίκου Γκάτσου, συνεργάτη εκείνα τα χρόνια του συνθέτη. Ο ήχος του ακορντεόν που παίζει ο σπουδαίος σολίστας Ανδρέας Τσεκούρας συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβίωση της ατμόσφαιρας της εποχής.
Το ιδιότυπο αυτό soundtrack παρέμεινε επί χρόνια ανέκδοτο, καθώς ο συνθέτης εκτιμούσε ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει αποκομμένο από τη ροή της εικόνας. Το 1992 ωστόσο, χάρις στην επιμονή των παραγωγών αδελφών Βάκη, ήταν το συγκεκριμένο soundtrack που αποτέλεσε την εναρκτήρια παραγωγή της νεοσύστατης δισκογραφικής τους εταιρείας Τροχός κι έτσι το σπουδαίο αυτό ηχητικό ντοκουμέντο, αν και εκδόθηκε σε περιορισμένα αντίτυπα, μπόρεσε επιτέλους να περάσει στο κοινό, παρόλο που ποτέ δεν επανεκδόθηκε ψηφιακά.
(c) LP | Τροχός | 1992 | Πηγή: ΟΟ/d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου