Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Ο σκηνικός Ξυδάκης: Η βουή του μύθου (1996)

Το 1996 ο Νίκος Ξυδάκης συνεργάστηκε με τη Σοφία Σπυράτου για τη μουσικοχορευτική παράσταση "Η βουή του μύθου" που παρουσίασε το Χοροθέατρο "Ροές" με ένδεκα χορευτές και τρεις Μοίρες. Το έργο παίρνει αφορμή από το σκυριανό παραμύθι "Ο Γιαννάκης της ορφανής" και αναπτύσσεται σαν μια δυστοπική φαντασίωση των θαλασσινών παραμυθιών με νανουρίσματα, γοργόνες, πουλιά, φρεγάτες, πελαγίσιες εικόνες και ταξίδια ως τον κάτω κόσμο.
Ο εκλεκτός δημιουργός βρήκε ένα ιδεώδες πεδίο ν' απλώσει τις θωπευτικές του μελωδίες που μοιάζουν να ξεπηδούν ασυγκράτητες από τη δική του αστείρευτη ευαισθησία χαϊδεύοντας ηδονικά τα αφτιά του θεατή-ακροατή, για να στρογγυλοκαθήσουν γαλήνια στην ψυχή του.
Συνεργός σ' αυτή την απολαυστική μυθοπλασία ο παλιός συνοδοιπόρος του συνθέτη Θοδωρής Γκόνης που σμίλεψε υπέροχα στιχουργήματα σε παραδοσιακούς χρωματισμούς για τα οκτώ εξαίσια τραγούδια του έργου που φτερουγίζουν σκόρπια σαν μικροί γλάροι πάνω από τους κυματισμούς των εμπνευσμένων οργανικών θεμάτων. Βασική ερμηνεύτρια η Μελίνα Κανά, ενώ η Δώρα Μασκλαβάνου και η Έλλη Πασπαλά αποδίδουν από ένα τραγούδι. Μαζί τους και ο ίδιος ο συνθέτης ως δεύτερη φωνή σε κάποια τραγούδια. Κορυφαίες στιγμές ασφαλώς η σαγηνευτική "Φρεγάδα" και "Το λευκό το κυπαρίσσι" που κλείσει υπέροχα το δίσκο.
Ασφαλώς χρήζουν ιδιαίτερης μνείας οι μουσικοί που ζωντανεύουν αψεγάδιαστα το σημαντκό και μεγάλης διάρκειας αυτό έργο. Μεταξύ τους οι: Γιάννης Ζευγώλης (βιολί), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Haig Yazdjian (ούτι), Θόδωρος Κοτεπάνος (πιάνο), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Γιάννης Παπαγιάννης (όμποε), Γιώτης Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο).

(c) CD | Lyra | 1996 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: