Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Γιώργος Ρωμανός: Μπαλλάντες (1965)

Το 1965 εμφανίστηκε επίσημα στην ελληνική δισκογραφία ο μόλις 18χρονος τραγουδιστής και συνθέτης Γιώργος Ρωμανός (πραγματικό όνομα: Γιώργος Γκουζούλης) ως εκλεκτός ερμηνευτής του Μάνου Χατζιδάκι στον εμβληματικό κύκλο τραγουδιών "Μυθολογία", ενώ ήδη είχε πάρει το βάπτισμα του πυρός λίγο νωρίτερα συμμετέχοντας φωνητικά στο soundtrack της ταινίας "America America". Ο μεγάλος συνθέτης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τα φωνητικά προσόντα του νεαρού τραγουδιστή και, γενναιόδωρος πάντα, τον επέλεξε ως ερμηνευτή  αμέσως μετά και στον "Καπετάν Μιχάλη", ενώ με προθυμία ανέλαβε και την παραγωγή της πρώτης συνθετικής του απόπειρας.
Την ίδια λοιπόν χρονιά που κυκλοφόρησε η "Μυθολογία" ο Γιώργος Ρωμανός ηχογράφησε και τις δικές του πρωτόλειες συνθέσεις που αποτέλεσαν τον κύκλο τραγουδιών "Μπαλλάντες". Δώδεκα λυρικές μπαλάντες χατζιδακικής αισθητικής αποτελούν το σώμα του έργου που αποκαλύπτουν αμέσως κι έναν προικισμένο τραγουδοποιό. Οι στίχοι ανήκουν κατά τον ήμισυ στον Περικλή Θαλασσινό και στον ίδιο, ενώ από ένα τραγούδι υπογράφουν στιχουργικά ο Γιάννης Ρίτσος ("Αγαπημένη") και ο Μάνος Χατζιδάκις ("Πνιγμένη κόρη").
Βέβαια ο νεαρός δημιουργός δεν ερχόταν από το πουθενά, είναι η αλήθεια, αφού κουβαλούσε αξιόλογες μουσικές σπουδές πλάι στον μεγάλο μουσικοδιδάσκαλο Στέφανο Βασιλειάδη, ενώ θήτευσε και δίπλα στον Γεράσιμο Μηλιαρέση μελετώντας κλασική κιθάρα. Κι έτσι πανέτοιμος μπόρεσε σε τόσο μικρή ηλικία να καταθέσει τις πρώτες του άκρως ενδιαφέρουσες συνθέσεις με λιτή οργανική συνοδεία και με την κιθάρα σε κυρίαρχο ρόλο. Το αποτέλεσμα εμφανώς απηχεί το νεοκυματικό χρώμα που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή. Ασφαλώς και ήταν μια πολλά υποσχόμενη αρχή, η οποία θα έχει μιαν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα συνέχεια...

(c) CD | Philips | 1965 | Ψηφιακή επανέκδοση: 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: