Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Ο τραγουδοποιός Σταμάτης Σπανουδάκης: Το δίλημμα (1990)

Κατά την τριετία 1990-1992 ο Σταμάτης Σπανουδάκης συνεχίζει να ηχογραφεί κύκλους τραγουδιών με ρυθμό ένα κάθε χρόνο, αλλά ενώ οι προηγούμενοι τρεις κύκλοι ("Κοντραμπάντο", "Και μπήκαμε στα χρόνια", "Δυο βήματα απ' την άμμο") είχαν γυναίκες ερμηνεύτριες (Αρβανιτάκη, Βιτάλη, Πρωτοψάλτη), αίφνης ο συνθέτης στρέφεται στις ανδρικές φωνές και για τους τρεις επόμενους δίσκους του.
Ο πρώτος λοιπόν αυτής της σειράς των "ανδρικών" δίσκων του Σπανουδάκη έχει τίτλο "Το δίλημμα" με αποκλειστικό ερμηνευτή τον Πέτρο Γαϊτάνο, ο οποίος μ' αυτόν το δίσκο κάνει το δισκογραφικό του ντεμπούτο που θα του ανοίξει το δρόμο για μια ενδιαφέρουσα παρουσία σ' ολόκληρη τη δεκαετία του '90, πριν αποφασίσει να ταυτίσει το βηματισμό του με ερμηνείες θρησκευτικών έργων και πολύ πριν αρχίσει να αρθρώνει έναν αποκρουστικό δημόσιο λόγο με ακραίο ιδεολογικό περιεχόμενο!
Ο δίσκος περιλαμβάνει δέκα χαμηλόφωνα τραγούδια ποπ αισθητικής σε μουσική και στίχους του συνθέτη με ηλεκτρονικό ορχηστρικό υπόστρωμα. Στίχοι απλοϊκοί με την εύκολη επιστράτευση τετριμμένων κλισέ. Η ερμηνεία του Γαϊτάνου γλυκερή και άνευρη. Συμπαθητικά τραγουδάκια που ακούστηκαν λίγο στον καιρό τους, κυρίως το "Λάθος εποχή", αλλά γρήγορα ξεχάστηκαν εντελώς. Τίποτε το ιδιαίτερο...

(c) CD | PolyGram | 1990 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: