Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Γιώργος Ρωμανός: Dans le grenier (1974)

Με το δίσκο "Δυο μικρά γαλάζια άλογα" (1970) ο Γιώργος Ρωμανός ολοκληρώνει τον πρώτο ελληνικό του κύκλο κι αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του σε ξένους τόπους. Έτσι λοιπόν το 1972 εγκαθίσταται στο Παρίσι κι αναπτύσσει αξιόλογη μουσική δραστηριότητα συνεργαζόμενεος με σχολές θεάτρου και μπαλέτου ή γράφοντας διαφημιστικά σποτ για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Παράλληλα ετοιμάζει και το υλικό για την επόμενη δισκογραφική του δουλειά που έρχεται το 1974.
Πρόκειται για έναν κύκλο δέκα γαλλόφωνων τραγουδιών με τίτλο "Dans le grenier" (Στη σοφίτα), όλα σε δική του μουσική και ερμηνεία πάνω σε στίχους γνωστών Γάλλων στιχουργών (Pierre Delanoe, B. Bergman, Claude Lemesle, J. Dupre, Ch. Arfeuilleres). Το ύφος του γίνεται πιο χαμηλόφωνο πάλι, ένα είδος ροκ μπαλάντας προσαρμοσμένης στη δυναμική παράδοση της γαλλικής μπαλάντας που μοιάζει να γνωρίζει καλά. Το τραγούδι "Sur ma moto" δεν είναι άλλο από το περίφημο "Ρολόι" (1967) διασκευασμένο κατάλληλα. Στην ενορχήστρωση συνεργάστηκε με τον Raymond Donnez, ο οποίος διευθύνει την ορχήστρα που περιλαμβάνει κιθάρες, πιάνο, κρουστά, ντραμς και εκκλησιαστικό όργανο.
Ο δίσκος εκδόθηκε στο Παρίσι από την εταιρεία Sonnopresse / Beldone, ενώ δεν επανεκδόθηκε ποτέ ψηφιακά και γιαυτό ελάχιστοι μουσικόφιλοι τον γνωρίζουν. 

(c) LP | Sonopresse | 1974 | Πηγή: ΟΟ/d58

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κυριολεκτικά :ανάσυρση από τη λήθη.
Ευχαριστώ πολύ.