Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Ο τραγουδοποιός Σταμάτης Σπανουδάκης: Και μπήκαμε στα χρόνια (1988)

Λέγαμε χθες ότι το σύντομο διάστημα 1986-1992 ήταν η περίοδος της έντονης τραγουδοποιητικής δραστηριότητας του Σταμάτη Σπανουδάκη, όταν και ηχογράφησε τους έξι αξιολογότερους κύκλους τραγουδιών του, αρχής γενομένης με το "Κοντραμπάντο" (1986).
Το 1988 λοιπόν έρχεται ο δεύτερος κύκλος με τίτλο "Και μπήκαμε στα χρόνια" που εκδόθηκε από τη CBS Columbia με αποκλειστική ερμηνεύτρια την Ελένη Βιτάλη. Δεν ήταν τυχαία βέβαια η επιλογή της σπουδαίας ερμηνεύτριας, αφού είχε προηγηθεί ήδη μακρά συνεργασία μαζί της με δυο δίσκους θρησκευτικού περιεχομένου ("Κύριε των Δυνάμεων", 1982, "Επτά Παρακλήσεις", 1985) και κυρίως με το θαυμάσιο κινηματογραφικό soundtrack "Ξαφνικός έρωτας" (1984).
Ο δίσκος περιλαμβάνει δέκα χαμηλόφωνες λαϊκές μπαλάντες, όλες σε μουσική και στίχους του συνθέτη, που δίνουν την ευκαιρία στην ερμηνεύτρια να ξεδιπλώσει το ξεχωριστό εκφραστικό της ταλέντο που είχαμε πρωτογνωρίσει στο ξεκίνημα της καριέρας της μέσα από τη συνεργασία της με τον συνθέτη Αργύρη Κουνάδη ("Δεν περισσεύει υπομονή, 1973, "Παραλογές", 1975). Απόδειξη, η ερμηνεία της στο θαυμάσιο ομότιτλο κομμάτι, αν και το τραγούδι που έσυρε εμπορικά το δίσκο ήταν το ρυθμικό "Πάμε γι' άλλες πολιτείες", ένα τραγούδι προτροπής για φυγή στην ουτοπία με μια φευγαλέα πινελιά Mozart στο φινάλε! Το τραγούδι "Σε παράλογη ταινία θεατής" έχει στίχους του Αντώνη Ανδρικάκη.

(c) CD | CBS Columbia | 1988 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: