Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Ο σκηνικός Ξυδάκης: Ευριπίδου Ηλέκτρα (1990)

Μια ξεχωριστή στιγμή μέσα στις πολυποίκιλες σκηνικές συνεργασίες του Νίκου Ξυδάκη ήταν αυτή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας για την παράσταση της τραγωδίας του Ευριπίδη "Ηλέκτρα" που παρουσίασε το καλοκαίρι του 1988 με πρωταγωνίστρια τη Λυδία Κονιόρδου σε μετάφραση του Χρήστου Σαμουηλίδη και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, ενώ το χορό αποτελούσαν οι ηθοποιοί: Μελίνα Βαμβακά, Καίτη Μανωλιδάκη, Ντίνα Αβαγιαννού, Γεωργία Καλλέργη, Βίκυ Καμπούρη και Ελένη Φίλιππα.
Ο Ευριπίδης "δίδαξε" την "Ηλέκτρα" πιθανότατα το 413 π.Χ., ενώ την επόμενη χρονιά παρουσίασε και ο Σοφοκλής τη δική του "Ηλέκτρα", χωρίς να ξεχνάμε ότι το ίδιο θέμα είχε πραγματευτεί μερικές δεκαετίες παλιότερα και ο Αισχύλος στην τραγωδία "Χοηφόρες" που αποτελούσε το δεύτερο μέρος της τριλογίας "Ορέστεια" δείχνοντας έτσι πόσο σημαντικό πρόσωπο υπήρξε η τραγική αυτή ηρωίδα ως αφετηρία έμπνευσης για το αρχαίο ελληνικό δράμα.
Ο Νίκος Ξυδάκης έγραψε ένα θαυμάσιο soundtrack για την παράσταση με όμορφες μελωδικές στιγμές στα χορικά του έργου δανειζόμενος σε κάποιες περιπτώσεις και θέματα από γνωστά τραγούδια του. Οικεία ηχοχρώματα που χαρακτηρίζουν το μουσικό ύφος του συνθέτη εκείνης της εποχής με όργανα, όπως το κανονάκι, το μπεντίρ, το σάζι, η ποντιακή και κρητική λύρα. Μαζί του αξιόλογοι μουσικοί, όπως ο Γιώργος Ανδρέου, ο Μανώλης Γαλιάτσος, ο Πέτρος Ταμπούρης και άλλοι. Ο ίδιος ενορχήστρωσε το υλικό με τη βοήθεια του Γιώργου Ανδρέου που είχε και τη γενική ηχητική επιμέλεια. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια, πρώτα το 1988 και συμπληρωματικά το 1990, όταν και εκδόθηκε ο δίσκος από τη Lyra.

(c) LP | Lyra | 1990 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: