Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Ο τραγουδοποιός Σταμάτης Σπανουδάκης: Δυο βήματα απ' την άμμο (1989)

Με τίτλο "Δυο βήματα απ' την άμμο" κυκλοφόρησε από την PolyGram το 1989 η πολύ πετυχημένη εμπορικά συνεργασία του Σταμάτη Σπανουδάκη με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία εκείνη την εποχή διήνυε την πιο ακμαία φάση της καριέρας της κυρίως χάρις στις πολύ εμπορικές συνεργασίες της με τον Σταμάτη Κραουνάκη. 
Δίσκος με δέκα τραγούδια σε μουσική και στίχους του συνθέτη, πάντα με τα τυπικά χαρακτηριστικά των τραγουδιών του, όπως τα γνωρίσαμε λίγο νωρίτερα από τις συνεργασίες του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Ελένη Βιτάλη. Ανάμεσα στα τραγούδια έχουμε και το υπέροχο "Έφυγες νωρίς" σε στίχους Αντώνη Ανδρικάκη, σε δεύτερη φυσικά εκτέλεση που δεν πολυακούστηκε, αφού η πρώτη και σαφώς καλύτερη ήταν αυτή που είχε ερμηνεύσει νωρίτερα η Ελευθερία Αρβανιτάκη. 
Ο δίσκος διακρίνεται για μια νοσταλγική διάθεση που αποτυπώνεται και στο μελωδικό μέρος (με βαλς και ρετρό ηχοχρώματα), αλλά και στην ενορχήστρωση. Αρκετά από τα τραγούδια ξεχωρίζουν για τον τρυφερό τους λυρισμό, όπως η "Ραμόνα", η νοσταλγική "Φωτογραφία" σε στίχους Γιάννη Ξανθούλη, αλλά και η κραουνακικής εξωστρέφειας "Γιορτή". Μάλιστα η "Φωτογραφία" είχε ακουστεί και στη θεατρική παράσταση "Τα σκουπίδια" (1986) στο θέατρο Αποθήκη ερμηνευμένη από ηθοποιούς του θιάσου.

(c) CD | PolyGram | 1989 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: