Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Γιώργος Ρωμανός: Το ρολόι (1967)

Μετά τη γόνιμη διετία 1965-1966 που τη σφράγισαν οι εξαιρετικές συνεργασίες του με τον Μάνο Χατζιδάκι ("Μυθολογία", "Καπετάν Μιχάλης") και η κυκλοφορία της πρώτης προσωπικής του δουλειάς ("Μπαλλάντες"), ο Γιώργος Ρωμανός συνεχίζει την προσωπική του πορεία διαμορφώνοντας σταδιακά ένα ύφος πιο κοντά στον κυρίαρχο συρμό του ποπ τραγουδιού με μια φολκ διάθεση που γέννησε το διεθνές ρεύμα των χίπις και των παιδιών των λουλουδιών.
Το 1967 λοιπόν έχοντας υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τη Lyra ηχογράφησε ένα 45άρι με τα τραγούδια "Το ρολόι" και "Μαρίνα". Το πρώτο από αυτά έκανε μεγάλη αίσθηση στον καιρό του, ακούστηκε πολύ, ενώ η χαρακτηριστική του εισαγωγή έγινε το σήμα κατατεθέν των ραδιοφωνικών εκπομπών της Lyra για πολλά χρόνια! 
Αυτή τη φορά ο τραγουδοποιός κατέφυγε σε πιο ευρεία ορχηστρική συνοδεία σε σχέση με τη λιτή κιθαριστική υπόκρουση των πρώτων του τραγουδιών. Μάλιστα είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και το συγκρότημά του σε μια εποχή που ο μετέπειτα διάσημος Βαγγέλης μόλις είχε εγκαταλείψει τους Forminx κι ετοιμαζόταν για το μεγάλο διεθνές του βήμα. Έτσι λοιπόν η δική του παρουσία στην ενορχήστρωση και εκτέλεση αυτών των δύο τραγουδιών του Γιώργου Ρωμανού, καθώς και κάποιων άλλων στην επόμενη δουλειά του, είναι έντονη και καθοριστική για την τελική αισθητική τους.

(c) 45'' | Lyra | 1967 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να ελπίζω στο DANS LE GRENIER ή στο ΚΡΑΜΑ ?
(Εξυπακούεται ότι δεν πρόκειται για "παραγγελιά").

Άαβας / d58 είπε...

Ναι, με τη σειρά τους!