Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Παιδική δισκοθήκη / Σταμάτης Κραουνάκης: Το όνειρο του Βασίλη (1980)

Υπάρχει μια γενική εντύπωση ότι η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του Σταμάτη Κραουνάκη σημειώθηκε το 1981 με το δίσκο "Σκουριασμένα χείλια" που ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού. 
Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι συνθέτης είχε ήδη κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του στη δισκογραφία στα τέλη του '70 με δύο μάλλον άγνωστους θεατρικούς δίσκους που δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν και γρήγορα ξεχάστηκαν. Τα δυο αυτά πρωτόλεια έργα επανακυκλοφόρησαν σε ενιαίο ψηφιακό δίσκο το 1998 από τη Lyra με τίτλο "Τα δύο πρώτα νούμερα" και μάλιστα επανεκδόθηκαν το 2009.
Ο πρώτος από τους δίσκους αυτούς έχει τίτλο "Το σπίτι του Αγαμέμνονα". Πρωτοκυκλοφόρησε το 1978 από τη Zodiac της Lyra. Πρόκειται για μουσικές και τραγούδια πάνω σε σκόρπια ποιήματα του Πέτρου Χρονά με αναφορές στο μύθο του Αγαμέμνονα από τις ποιητικές συλλογές "Ανάμεσα στα φίδια και στ' αηδόνια" και "Διαφάνεια". Ο καλός τραγουδιστής Γιάννης Σαμσιάρης κρατά στο ρόλο του πρωταγωνιστή και μαζί του η Πηνελόπη Πατσούκη ως Κασσάνδρα, ο Χρήστος Καρακώστας ως ψάλτης και φρουρός και ο συνθέτης ως αφηγητής. Την ενορχήστρωση έκανε ο Νέστωρ Δάνας.
Ο δεύτερος δίσκος με τον τίτλο "Το όνειρο του Βασίλη" πρωτοεκδόθηκε το 1980 και είναι αυτός που μας ενδιαφέρει περισσότερο σ' αυτό το αφιέρωμα, γιατί είναι ένας παιδικός δίσκος σε φόρμα θεατρικού μονολόγου γραμμένος πάνω σε έξυπνους στίχους του γνωστού θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Μανιώτη. Ερμηνεύει ο θαυμάσιος ηθοποιός Βασίλης Μπουγιουκλάκης ως μοναδικός και απόλυτος πρωταγωνιστής, κάτι σαν one man show, θα λέγαμε, αφού όλο το υλικό δεν είναι παρά ένα προσωπικό σόου του ηθοποιού που εκείνη την εποχή ήταν από τα γνωστότερα και δημοφιλέστερα τηλεοπτικά πρόσωπα και από τους πρωταγωνιστές της ραδιοφωνικής "Λιλιπούπολης". Ο δίσκος περιλαμβάνει μια σειρά μονολόγους και τραγούδια που σχολιάζουν με εύθυμο τρόπο όλη η τρέχουσα επικαιρότητα του καιρού. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Νίκος Στρατηγός.

(c) CD | Lyra/Zodiac 1978/1980 | Ψηφιακές επανεκδόσεις: 1998, 2009 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: