Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Παιδική δισκοθήκη / Σταμάτης Σπανουδάκης: Η συντροφιά του Νέστορα (1977)

Άλλος ένας συνθέτης που καταπιάστηκε αρκετά με το παιδικό τραγούδι είναι ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο οποίος στα πρώτα συνθετικά του βήματα και ιδιαίτερα κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70 μας έδωσε κάμποσους κύκλους παιδικών τραγουδιών, όπως: Η συντροφιά του Νέστορα (1977), Ας ακούσουμε μαζί (1977), Τα παραμύθια του Άντερσεν (1978), Το όνειρο του Νέστορα (1979), Ο παραμυθάς (1979).
Ο ίδιος επινόησε τον βασικό του ήρωα Νέστορα (πιθανώς αντλώντας το πρότυπο από τον σοφό μυθικό βασιλιά της Πύλου) και σκάρωσε το 1976 τα πρώτα παιδικά του τραγούδια με αφορμή τον μικρούλη ανιψιό του που εκείνη την εποχή φιλοξενούσε στο σπίτι του. Τα δέκα αυτά τραγουδάκια αποτέλεσαν το υλικό ενός πρώτου δίσκου με τίτλο "Η συντροφιά του Νέστορα", ενώ θα ακολουθήσει δυο χρόνια αργότερα και δεύτερος κύκλος με τίτλο "Το όνειρο του Νέστορα". Ιδού πώς εξηγεί ο συνθέτης την πρώτη του επαφή με το συγκεκριμένο πεδίο: "Έγραψα τη μουσική και τους στίχους για τη «Συντροφιά του Νέστορα» το 1976 νομίζω, για να κοιμίζω ευκολότερα μ' αυτά τα τραγούδια τον ανιψιό μου Λευτέρη, που έμενε τότε για ένα διάστημα σπίτι μας. Του τα αφιερώνω λοιπόν, έστω και κάπως καθυστερημένα. Τα ηχογράφησα σ' ένα τετρακάναλο μαγνητόφωνο Τeac, παίζοντας τα διάφορα όργανα, απ' το ένα κανάλι στο άλλο και τούμπαλιν. Μετά η Ντόρη, η Εύα κι εγώ (στο διπλό ρόλο του Σταμάτη και του Νέστορα) προστεθήκαμε στο τελευταίο πολύτιμο, εναπομείναν κανάλι...".
Απλά έως αφελή τραγουδάκια καρτουνίστικης αισθητικής που ακούγονται ευχάριστα, κυρίως λόγω της προσεγμένης οργανικής τους συνοδείας με ακουστική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, ηλεκτρικό πιάνο, μεταλλόφωνο, μελόδικα, μαντολίνου και συνθεσάιζερ με την προσθήκη και φυσικών ήχων. Στίχοι, μουσική και εκτέλεση οργάνων, όλα από τον ίδιο τον συνθέτη.
Ο παραγωγός Κώστας Γιαννίκος ήταν αυτός που ανέλαβε να εκδώσει τα χαριτωμένα αυτά τραγουδάκια του Σπανουδάκη το 1977 από την εταιρία Λούνα Παρκ και ήταν ο ίδιος που πολύ αργότερα ως ιδιοκτήτης πλέον της Lyra αποφάσισε το 2008 να τα επανεκδώσει ψηφιακά μαζί με άλλες πρώιμες δουλειές του συνθέτη με πλούσια εικονογράφηση που επιμελήθηκε η Κατερίνα Γιαννίκου.

(c) CD | Λούνα Παρκ, 1977 | Ψηφιακή επανέκδοση: 2008 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: