Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Παιδική δισκοθήκη / Γιώργος Χατζηνάσιος: Το μαγεμένο σπίτι του Τάκη Τσίμπου (1981)

Το "Μαγεμένο σπίτι του Τάκη Τσίμπου" είναι ένας παιδικός δίσκος του Γιώργου Χατζηνάσιου που κυκλοφόρησε το 1981 από τη Philips, ενώ το 1996 επανεκδόθηκε ψηφιακά με περιορισμένο τον τίτλο στο ήμισυ ως "Το μαγεμένο σπίτι". Βασίζεται σε μια πετυχημένη σειρά έξι παιδικών παραμυθιών με πρωταγωνιστή τον Τάκη Τσίμπο που έγραψε η πολυγραφότατη Ολλανδή συγγραφέας Lea Smoulders (1921-1993), τα οποία μεταφράστηκαν κι εκδόθηκαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Χαρταετός με τίτλο "Ο Τάκης Τσίμπος από την Παστούπολη".
Το έργο ανέβηκε από την Παιδική Σκηνή Χαρταετός σε σκηνοθεσία Κώστα Αριστόπουλου και προσαρμογή του κειμένου από τη Μαρία Γκόπη, η οποία είχε και το ρόλο του αφηγητή στην παράσταση, ενώ έγραψε και τους στίχους των τραγουδιών. Έλαβαν μέρος οι ηθοποιοί: Αντιγόνη Δουδούμη, Θόδωρος Ευσταθίου, Κώστας Θεμελής, Καίτη Καρατζά, Πόπη Μοσκώφ, Μαίρη Πολυχρόνου, Δημήτρης Ποντίκας, Δώρα Σκαρλάτου,Χρήστος Σουγιουλτζής, Μάγδα Σταυρινού και Βασίλης Κωτούλας. 
Ο Γιώργος Χατζηνάσιος έγραψε τα τραγούδια της παράστασης. Με το πηγαίο μελωδικό του ταλέντο ο συνθέτης κατέθεσε ένα εξαίρετο soundtrack με κανονικά τραγούδια, χωρίς καμία διάθεση να υποκύψει στον πειρασμό της προσποιητής παιδικής γραφής μέσα από γλυκανάλατες μελωδίες και αφελή ενορχηστρωτικά ψιμύθια. Γιαυτό και για την ερμηνεία των εμπνευσμένων αυτών τραγουδιών κατέφυγε σε τρεις επαγγελματίες τραγουδιστές που συχνά άλλωστε είχαν συνεργαστεί μαζί του δισκογραφικά, δηλαδή την Τάνια Τσανακλίδου, τον Γιάννη Κούτρα και τη Βάσια Ζήλου. Τραγούδησε επίσης και ο ίδιος, ενώ συμμετείχε και χορωδία. Το αποτέλεσμα χωρίς αμφιβολία είναι ένας από τους κορυφαίους παιδικούς δίσκους που κοσμούν την ελληνική δισκογραφία!

(c) CD | Philips | 1981 | Ψηφιακή επανέκδοση: 1996 | Πηγή: d58