Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Παιδική δισκοθήκη / Γιώργος Κατσαρός: Ο Μάγος με τα χρώματα (1978)

Η δεκαετία του '70 υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη για τον πολυγραφότατο συνθέτη Γιώργο Κατσαρό που ηχογραφούσε με καταιγιστικούς ρυθμούς αλλεπάλληλους και ιδιαίτερα εμπορικούς κύκλους τραγουδιών, αλλά και μοίραζε αφειδώς επιτυχίες σε προσωπικούς δίσκους των κορυφαίων ερμηνευτών του ελαφρολαϊκού πενταγράμμου (Μοσχολιού, Μαρινέλλα, Καλατζής, Πάριος, Βοσκόπουλος, Διαμάντη, Γαλάνη κ.ά.). Μετά τη μεταπολίτευση σταδιακά η εμπορική απήχηση των τραγουδιών του άρχισε να φθίνει και λίγο πριν τελειώσει η δεκαετία στράφηκε αποφασιστικά στο πεδίο του παιδικού τραγουδιού με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Ήταν η εποχή που ο συνθέτης συναντήθηκε με τον πολυπρόσωπο και ανερχόμενο συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη κι αυτό απέφερε μια σειρά τεσσάρων συνολικά παιδικών δίσκων που κυκλοφόρησαν στο διάστημα 1978-1983 από τη Standard, θυγατρική της Minos. Πρώτος αυτής της σειράς ήταν ο δίσκος "Ο Μάγος με τα Χρώματα" που κυκλοφόρησε το 1978, ενώ ακολούθησαν οι δίσκοι: "Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα" (1979), "Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο" (1980) και "Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών" (1983).
Το κείμενο του "Μάγου με τα Χρώματα" κυκλοφόρησε σε βιβλίο από τις εκδόσεις Κάκτος, ενώ παράλληλα ανέβηκε στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Έρευνας από τον Δημήτρη Ποταμίτη με μουσική φυσικά του Γιώργου Κατσαρού. Στο έργο ο μάγος Σκορδάλευρος ζωντανεύει με τον δικό του πολύ πρωτότυπο τρόπο διάφορες κλασικές ιστορίες, όπως ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και η «Φάρμα των Ζώων», μαζί με άλλες ευφάνταστες ιδέες, όπως τα «Καλλιστεία Λιχουδιάς» και το «Σουβλακόδεντρο» ή το δράμα της φτωχής Δραχμής που αποφασίζει να ξενιτευτεί, για να βρει καλύτερη τύχη. Κι όλα καταλήγουν στο πανηγυρικό σύνθημα: «Όλοι μπορούμε να γίνουμε μάγοι».
Ο Γιώργος Κατσαρός δεν είχε δυσκολία να ντύσει το ευρηματικό αυτό κείμενο με τις απλές και εύπεπτες μελωδίες του μαεστρικά ενορχηστρωμένες και με γνώση των ειδικών κωδίκων του συγκεκριμένου είδους. Κείμενο και τραγούδια διαπλέκονται σε συνεχή ροή. Αφηγητής και σκηνοθέτης ο Δημήτρης Ποταμίτης. Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί: Ζανό Ντάνιας, Μαρίνα Ταβουλάρη, Γιώργος Λώζος, Τατιάνα Σιαρίδου, Γιάννης Ηλιόπουλος, Ιρένε Μαραντέι. Τα σκίτσα του εξωφύλλου έφτιαξε ο Γιάννης Ξανθούλης.

(c) LP | Minos/Standard | 1979 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: