Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Παιδική δισκοθήκη / Γιάννης Μαρκόπουλος: Ντενεκεδούπολη (1980)

Η Ευγενία Φακίνου έχει γράψει τη δική της σημαντική ιστορία στο χώρο του παιδικού θεάτρου ως δημιουργός του ιστορικού κουκλοθέατρου (αντικειμενοθέατρου) Ντενεκεδούπολη που στο διάστημα 1975-1980 παρούσιασε μια σειρά παραστάσεων ξεκινώντας από το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας και στη συνέχεια σε διάφορους άλλους θεατρικούς χώρους. 
Η Φακίνου ήταν σύζυγος του συγγραφέα και στιχουργού Μιχάλη Φακίνου, γνωστού μας κυρίως από τη συνεργασία του με τον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Μάλιστα η πολύ πετυχημένη "Ρόζα η ναζιάρα" τους (1976) φαίνεται πως στάθηκε βασικός χρηματοδότης των παραστάσεων της Ευγενίας Φακίνου και η αφορμή για τη δική της συνεργασία με τον συνθέτη που κατέληξε στον ομότιτλο δίσκο.
Από τις έξι συνολικά παραστάσεις της "Ντενεκεδούπολης" με τα έργα: "Ο Λαδένιος", "Στο Κουρδιστάν", "Οι καμινάδες", "Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου", "Η μις Νάυλον", "Ο κύριος Ουλτραμέρ", ο Γιάννης Μαρκόπουλος έγραψε μουσική στις πέντε, ενώ ο Χρήστος Λεοντής σε μία ("Στο Κουρδιστάν") που μάλιστα παραμένει ανέκδοτη.
Το 1980 λοιπόν από τη Minos εκδόθηκε ο δίσκος "Ντενεκεδούπολη" με υλικό από τις παραστάσεις του κουκλοθέατρου της Ευγενίας Φακίνου και μουσική αποκλειστικά του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο οποίος μάλιστα σημείωνε τότε ότι το ύφος αυτών των τραγουδιών σηματοδοτούσε για τον ίδιο έναν καινούργιο μουσικό προσανατολισμό, πάνω στον οποίο επρόκειτο να κινηθεί στη συνέχεια μέσα στη δεκαετία του '80. 
Οι στίχοι των τραγουδιών είναι της Ευγενίας Φακίνου. Αφηγήτρια: Νίκη Τριανταφυλλίδη. Τραγουδούν: Ευγενία Φακίνου, Σωτήρης Χατζάκης, Ρένα Καζάκου, Γιάννης Μαρκόπουλος. Συμμετέχει επίσης και η Παιδική Χορωδία της Σχολής Τυχοπούλου. Το εξώφυλλο είναι της Ευγενίας Φακίνου.

(c) CD | Minos | 1980 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: