Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Ο σκηνικός Θεοδωράκης: Μαγική Πόλις (1963)

Η μουσική επιθεώρηση "Μαγική Πόλις" πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1963 στο θέατρο Παρκ κάτω από τη βαριά σκιά της πρόσφατης δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ήταν η πρώτη ουσιαστικά συνεργασία των δύο κορυφαίων συνθετών μας Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι, οι οποίοι κυριαρχούσαν εκείνα τα χρόνια στα μουσικά πράγματα του τόπου ανοίγοντας νέους δρόμους στο ελληνικό τραγούδι. Παρά τα θρυλούμενα για εχθρική σχέση μεταξύ τους λόγω της διαφορετικής αισθητικής αντίληψης ως προς την ερμηνεία του "Επιτάφιου", οι δύο συνθέτες είχαν ήδη κάνει μια πρώτη κοινή εμφάνιση στο θέατρο "Κεντρικόν" το 1961. Μεσολάβησε το θριαμβευτικό καλοκαίρι του 1962, όταν οι δυο τους σχεδόν ταυτόχρονα κι απέναντι ο ένας στον άλλο παρουσίασαν τις μουσικές παραστάσεις της "Όμορφης Πόλης" (ο Μίκης) και της "Οδού Ονείρων" (ο Μάνος). Και τελικά το καλοκαίρι του 1963 βρέθηκαν μαζί στην ίδια παράσταση με τη μεσολάβηση του παραγωγού Θεόδωρου Κρίτα.
Η παράσταση ήταν πλημμυρισμένη από τραγούδια. Στο πρώτο μέρος του Μίκη Θεοδωράκη και στο δεύτερο του Μάνου Χατζιδάκι. Τα περισσότερα τραγούδια ήταν καινούργια, γραμμένα ειδικά για την παράσταση. Ακούγονταν όμως και αρκετά άλλα που είχαν ήδη ακουστεί και κυκλοφορήσει νωρίτερα. Από τα τραγούδια του Μίκη καινούργια ήταν τέσσερα: "Βάρκα στο γιαλό", "Το φεγγάρι κάνει βόλτα", "Τι να την κάνω τη χαρά", "Μαργαρίτα Μαγιοπούλα". Το τελευταίο στηρίχθηκε σε παλιότερη μελωδία. Από τα τραγούδια του Μάνου καινούργια ήταν τα: "Μαγική πόλη", "Ναυτάκι", "Η κυρά". Τα τραγούδησαν μεγάλα ονόματα της τότε μουσικής σκηνής: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Κλειώ Δενάρδου, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Έλσα Μαργαρίτη και Νίκη Καμπά. Σε κάποιες παραστάσεις εμφανίστηκαν και ορισμένοι άλλοι τραγουδιστές, όπως ο Πάνος Τζανετής και η Έφη Παναγιώτου.
Αξιοσημείωτο επίσης ότι στο διάλειμμα της παράστασης εμφανίζονταν οι άγνωστοι τότε και πρωτοεμφανιζόμενοι συνθέτες Μάνος Λοΐζος και Χρήστος Λεοντής παίζοντας δικά τους τραγούδια. Μάλιστα ο Μάνος Λοΐζος διηύθυνε για την παράσταση τη Χορωδία του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής. Στο μπουζούκι είναι ο Γιώργος Ζαμπέτας, αλλά και το δίδυμο Κώστας Παπαδόπουλος και Λάκης Καρνέζης, ενώ ο επίσης άγνωστος Δήμος Μούτσης παίζει φυσαρμόνικα.
Σημειώνω ότι το μέρος του Μίκη Θεοδωράκη εκδόθηκε για πρώτη φορά συγκεντρωτικά στη μεγάλη σειρά των έργων του συνθέτη σε remaster ψηφιακή επεξεργασία το 2003, ενώ σε μορφή αυτοτελούς soundtrack το βασικό υλικό της παράστασης πρωτοεκδόθηκε το 2006 με την επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα.

(c) CD Cellection | EMI Columbia | 1963/2003 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: