Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Ο σκηνικός Θεοδωράκης: État de Siège (1973)

Η δεύτερη και - κατά τη γνώμη μου - σημαντικότερη συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά ήρθε τρία χρόνια μετά το πολύ πετυχημένο "Ζ" με την ταινία «État de Siège», στα ελληνικά "Κατάσταση πολιορκίας", που ασφαλώς δεν πρέπει να συγχέεται με τον ομότιτλο κύκλο πολιτικών τραγουδιών που είχε γραφτεί λίγο νωρίτερα (1969). 
Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά πολιτικό θρίλερ του Κώστα Γαβρά με σταθερό πρωταγωνιστή τον Υβ Μοντάν μετά το "Ζ" (1969) και την "Ομολογία" (1970). Το σενάριο βασίστηκε στο πραγματικό γεγονός της απαγωγής και εκτέλεσης του αμερικανού πράκτορα της CIA Νταν Μιτριόνε το 1970 από τους ακροαριστερούς αντάρτες Τουπαμάρος της Ουρουγουάης. 
Ο Μίκης Θεοδωράκης την ίδια εποχή συνέθετε και την επική μουσική του για το Canto General σε ποίηση του μεγάλου χιλιανού ποιητή Pablo Neruda κι έτσι δε δυσκολεύτηκε να μπει στο κλίμα της ταινίας του Γαβρά που γυρίστηκε το 1972 στη Χιλή του Αλιέντε και αναδεικνύει τη σκληρή εικόνα της ιμπεριαλιστικής επιβολής των Αμερικανών στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Έγραψε λοιπόν ένα γοητευτικό soundtrack πλημμυρισμένο από ρυθμούς και μελωδίες με ηχοχρώματα των Άνδεων που αναδεικνύονται ιδανικά από το υπέροχο χιλιανό συγκρότημα Los Calchakis με τις συναρπαστικές κιθάρες, τα φλάουτα, τις άρπες και μαρίμπες που ταίριαξαν ιδανικά με τις εμπνευσμένες συνθέσεις του Μίκη. Κάποια μέρη μάλιστα του soundtrack ο συνθέτης τα ενσωμάτωσε και στο Canto General. Θέματα, όπως τα "Tupamaros", "Pueblo en lucha", "America insurrecta", "Lebertadores" (το 2ο είναι συγκλονιστικό) και η θεσπέσια τρυφερή μελωδία του "Paola 11099", αποδεικνύουν τη γενναιόδωρη συνεισφορά του μεγάλου συνθέτη σ' αυτή την ταινία, έστω κι αν για λόγους αισθητικής επιλογής του σκηνοθέτη, τα περισσότερα δεν ακούγονται στην τελική εκδοχή που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες.

(c) LP | CBS 1973 | Ψηφιακή έκδοση: Sakkaris 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: