Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Ο σκηνικός Θεοδωράκης: Ηλέκτρα (1962/2003)

Η θητεία του Μίκη Θεοδωράκη στο πεδίο της μουσικής επένδυσης του αρχαίου δράματος υπήρξε διαχρονική και διαρκής, τόσο στη θεατρική σκηνή, όσο και στην κινηματογραφική, και μάλιστα σε ποικίλες φόρμες, από απλά soundtrack μέχρι συνθέσεις μπαλέτου ή και όπερας, αλλά και συμφωνικές σελίδες.
Την πρώτη μεγάλη κινηματογραφική του μουσική για αρχαία τραγωδία αποτελεί η ταινία της Finos Film "Ηλέκτρα" που σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης το 1962. Η ταινία βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και απέσπασε το βραβείο καλύτερης μεταφοράς θεατρικού έργο στο Φεστιβάλ Καννών το 1962, ενώ ήταν υποψήφια για το Oscar καλύτερης ξένης ταινίας. Ο σκηνοθέτης θέλοντας να κορυφώσει την κινηματογραφική σημειολογία της σιωπής αφαίρεσε ένα μεγάλο κομμάτι του αρχικού διαλόγου. Στον κεντρικό ρόλο ήταν η Ειρήνη Παππά, ενώ συμμετείχαν ο Γιάννης Φέρτης, η Αλέκα Κατσέλη, ο Μάνος Κατράκης και πλειάδα άλλων σημαντικών ηθοποιών. 
Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, εξαιρετικά λειτουργική και ευφάνταστη, βασίζεται κυρίως στο σαντούρι, το κλαρίνο και τα κρουστά. Ο δίσκος πρωτοκυκλοφόρησε το 1962 από τη Philips με 14 μικρές ορχηστρικές σουίτες χωρίς επιμέρους τίτλους, ενώ επανεκδόθηκε ψηφιακά δυο φορές, πρώτα το 1996 από τη Sakkaris Records (σε 14 μέρη) και το 2003 με νέα ψηφιακή επεξεργασία από την FM Records σε πλήρη μορφή, η οποία περιλαμβάνει για πρώτη φορά και το τραγούδι "Ο ήλιος κοίταξε τη γη" (μέρος 6) σε στίχους του Μιχάλη Κακογιάννη, που αποδίδουν η Γιώτα Λύδια, ο Νότης Περγιάλης και χορωδία.

(c) CD | Philips 1962 | FM Records 2003 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: