Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Τα παιδικά της Μαρίζας: Τα τραγούδια πάνε θέατρο (2005)

Με το δίσκο α τραγούδια πάνε θέατρο" κλείνουμε αυτό το αφιέρωμα στην παιδική δισκογραφία της Μαρίζας Κωχ διευκρινίζοντας ότι η αγαπημένη καλλιτέχνιδα δε σταμάτησε εδώ, αλλά συνέχισε και συνεχίζει το σημαντικό της έργο στο συγκεκριμένο πεδίο.
Ο δίσκος λοιπόν αυτός περιλαμβάνει έναν κύκλο ψυχαγωγικών τραγουδιών που έγραψε η Μαρίζα για το θεατρικό παιχνίδι που αποτελεί σημαντική δράση στο πλαίσιο του Ανοιχτού Κέντρου Βιωματικής Μουσικής Αγωγής, που ίδρυσε το 1994. Η μουσική και στίχοι γράφτηκαν από την ίδια, ενώ τραγουδούν τα παιδιά του Κέντρου μαζί με τη δημιουργό. Αλλά ας αφήσουμε την ίδια να μας εξηγήσει πώς γράφτηκαν και πώς λειτουργούν αυτά τα τραγούδια:
"Τα τραγούδια που έγραψα και τους έδωσα τον τίτλο «Τα τραγούδια πάνε θέατρο» είναι αποτέλεσμα των παιχνιδιών που πολλές φορές σκάρωσα και έπαιξα με τα παιδιά επί σκηνής. Έφτιαξα το υλικό αυτό, για να γίνει άμεση και εύκολη η μαθησιακή επικοινωνία στις συναντήσεις μας και ακόμη για να ικανοποιήσω την ανάγκη των παιδιών για θεατρική έκφραση. Πρώτος παιδικός δίσκος με τον ίδιο στόχο ήταν «Τα χρωματιστά τραγούδια», που πιστεύω ότι βοήθησαν τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν στα παιδιά την καθαρότητα των φωνηέντων, το ρυθμό στο λόγο και στη μουσική. Τώρα, με το δίσκο «Τα τραγούδια πάνε θέατρο», μαζί με τη πρόταση για σωστή άρθρωση του λόγου, προσφέρεται στα παιδιά ένας κύκλος τραγουδιών για ψυχαγωγία μέσα από το θεατρικό παιχνίδι που τα βοηθά στην αυθόρμητη έκφραση τους. Την ενότητα των τραγουδιών αυτού του δίσκου την αφιερώνω στα τρεις χιλιάδες παιδιά, που έχουν παρακολουθήσει κοντά μου αυτά τα δέκα χρόνια το πρόγραμμα της Βιωματικής Μουσικής Αγωγής, καθώς και σε όλα τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους τους, που με το ενδιαφέρον τους συμβάλλουν σε νέες καλλιτεχνικές αναζητήσεις, που αφορούν στην συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών...".
Η καλαίσθητη έκδοση κοσμείται με ζωγραφικούς πίνακες του Αλέκου Φασιανού. Τη μικρή ορχήστρα αποτελούν ο Νίκος Οικονομίδης (βιολί), ο Μιχάλης Νικόπουλος (λαούτο, μπαγλαμαδάκι), ο Ηλίας Βαμβακούσης (κιθάρα, ούτι), ο Θωμάς Δρόσος (κλαρίνο, φλογέρα) και η Τζένη Ντούρου (κρουστά). 

(c) CD | Verso | 2005 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: