Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Παιδική δισκοθήκη / Γιάννης Σπανός: Ο Μορμόλης (1974)

Με την παρουσίαση του παιδικού δίσκου "Ο Μιχάλης ο Σφυρίχτρας" (1979) του Νίκου Κυπουργού μας δόθηκε η αφορμή να αναφερθούμε στη σπουδαία δοευλειά της Ξένιας Καλογεροπούλου στο χώρο του παιδικού θεάτρου που φέτος συμπληρώνει πενήντα χρόνια, οπότε είναι ευκαιρία να γυρίσουμε στο ξεκίνημα αυτής της υπέροχης δραστηριότητας. 
Το 1973 λοιπόν η παιδική σκηνή Ξένιας Καλογεροπούλου και Γιάννη Φέρτη που είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται από την προηγούμενη χρονιά, ανέβασε στο Θέατρο Αθηνά την παράσταση "Ο Μορμόλης" βασισμένη στο θεατρικό  έργο του Γερμανού συγγραφέα Ράινερ Χάχφελντ με πρωτότυπο τίτλο "Mugnog-Kinder!" που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Παναγιώτη Σκούφη. Την παράσταση σκηνοθέτησε η Ξένια Καλογεροπούλου κι έλαβαν μέρος οι ηθοποιοί-τραγουδιστές: Χρήστος Λεττονός, Τάνια Τσανακλίδου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Έρση Μαλικέντζου, Πάνος Δελής, Ντίνος Δουλγεράκης και Γιώργος Χριστόπουλος. Αφηγητής ο Γιάννης Φέρτης. 
Ο Μορμόλης είναι ένα μυστηριώδες κουτί, με το οποίο διασκεδάζουν αφάνταστα τα παιδιά, αφού τους κάνει όλα τα χατίρια, αλλά εκνευρίζει τους μεγάλους, που προσπαθούν μάταια να το εξουδετερώσουν. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος δε φείστηκε κολακευτικών σχολίων για την παράσταση γράφοντας μεταξύ άλλων: "Ένα πρωτότυπο έργο για παιδιά (...) πολύτιμο και για τους μεγάλους. Η γραφή του έχει μια τέτοια σαφήνεια και το βασικό του εύρημα είναι τόσο εκρηκτικό που θα το ζήλευε ακόμη κι ο Ιονέσκο (...). Πρωτοποριακό θέατρο για παιδιά, χωρίς παραχωρήσεις. Σωστό θέατρο, με δέση και λύση. Με απρόοπτα, όχι φτηνά, όχι κατασκευασμένα. Και βαθιά σάτιρα. Ευσύνοπτη αλλά καταλυτική. Παιδαγωγούσα και αποκεφαλιστική, γιατί αφοπλίζει και πείθει. (...) Είναι ένα αύταρκες θεατρικό διαμάντι και τα παιδιά που θα το χαρούν είναι προνομιούχα...".
Αν όλα αυτά τα θετικά αυτής της παράστασης την καθιστούν ιστορική για το στίγμα που άφησε στην εποχή της, ασφαλώς αξίζει ξεχωριστής μνείας η μουσική και τα τραγούδια που τη στολίζουν. Κι εδώ έχουμε την υπογραφή ενός σπουδαίου μελωδιστή, του Γιάννη Σπανού, ο οποίος βέβαια δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις μιας και το ελληνικό πεντάγραμμο είναι πλημμυρισμένο από τα κοσμαγάπητα τραγούδια του. Ωστόσο είναι εντυπωσιακό πόσες υπέροχες μουσικές ιδέες κατέθεσε σε ένα παιδικό θεατρικό έργο που κατά κανόνα ξεχνιούνται μετά το τέλος των παραστάσεων κι ελάχιστο εμπορικό ενδιαφέρον έχουν στη συνέχεια. Ο συνθέτης λοιπόν εδώ μας έδωσε ένα εξαιρετικό βασικό θέμα που συνοδεύει τον μυστηριώδη πρωταγωνιστή διατρέχοντας όλο το έργο ως είδος leitmotif σε διάφορες παραλλαγές και ποικιλία στίχων που έγραψε η Εύα Κυριαζή, μαζί με αρκετές άλλες ωραίες μελωδίες και ρυθμικά θέματα που ακούγονται σε συνεχή ροή διανθισμένα με διαλόγους και αφηγηματικές γέφυρες, όλα ερμηνευμένα από τους ηθοποιούς της παράστασης.
Ο δίσκος με το όμορφο εξώφυλλο του Διονύση Φωτόπουλου κυκλοφόρησε από τη Minos το 1974, ενώ επανεκδόθηκε ψηφιακά το 1994 και το 2010, πάντα σε ενιαίο σώμα χωρίς διαχωρισμό επιμέρους κομματιών.

(c) CD | Minos | 1974 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: