Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Ο σκηνικός Θεοδωράκης: Ιφιγένεια (1977/1988)

Περνάμε σήμερα στην τρίτη μεγάλη κινηματογραφική συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη βασισμένη σε έργα του Ευριπίδη. Η αρχή είχε γίνει το 1962 με τη σπουδαία ταινία "Ηλέκτρα". Το 1971 ακολούθησαν οι "Τρωάδες" με πρωταγωνίστρια τη μεγάλη ηθοποιό Κάθριν Χέπμπορν, αν και η μουσική της ταινίας αυτής παραμένει ανέκδοτη (με εξαίρεση κάποια αποσπάσματα).
Το 1976 λοιπόν γυρίστηκε η ταινία "Ιφιγένεια" βασισμένη στην τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", η οποία διδάχθηκε το 405 π.Χ., δηλαδή μετά το θάνατο του ποιητή (485-406 π.Χ.), και μάλιστα απέσπασε το πρώτο βραβείο. Στην ταινία πρωταγωνίστησαν η Ειρήνη Παππά, ο Κώστας Καζάκος, ο Κώστας Καρράς και η μόλις 12χρονη τότε Τατιάνα Παπαμόσχου. H ταινία έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 1977 στον Καναδά και ήταν υποψήφια για το όσκαρ ξενόγλωσσης παραγωγής, αλλά και για το Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ Καννών, ενώ κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 
Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε τη μουσική της ταινίας επιλέγοντας μικρές συμφωνικές εικόνες σε φόρμα σουίτας που τονίζουν τις δραματικές αιχμές του έργου με επαναλαμβανόμενα μοτίβα, αλλά και με χρώματα άλλοτε βουκολικά κι άλλοτε ανατολίτικα. Περιλαμβάνονται και δυο χορικά ("Καράβια γοργοκίνητα", "Της αγάπης λόγια") σε στίχους του Μιχάλη Κακογιάννη. Για την ταινία επίσης είχε γραφτεί και το τραγούδι "Αφροδίτη" που μας το έκανε γνωστό η Αρλέτα από το δίσκο του Μίκη "Romancero gitano και 4 άλλα τραγούδια" (1978).

(c) CD | RCA 1988 | Sakkaris 1996 | FM Records 2002 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: