Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Ο σκηνικός Θεοδωράκης: Προδομένος λαός (1974)

Μπαίνουμε πια στη Μεταπολίτευση και η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη πλημμυρίζει το ελληνικό πεντάγραμμο, ελεύθερη επιτέλους από τις χουντικές απαγορεύσεις κι έτοιμη να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει σε ένα ανυποψίαστο εν πολλοίς κοινό που αγνοούσε εν μέρει ή και ολοκληρωτικά την ύπαρξη του συνθέτη και των τραγουδιών του! Η αλήθεια είναι ότι οι δόσεις ήταν υπερβολικές κι αυτό επέφερε σύντομα τον κορεσμό, αλλά απ' την άλλη δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί το δικαίωμα του μεγάλου συνθέτη να επανασυστηθεί στο μουσικόφιλο κοινό και να αποκαταστήσει τη φυσιολογική πορεία του έργου του στις πλατιές μάζες.
Μέσα λοιπόν σ' αυτή την μουσική πλημμυρίδα των πάνω από πενήντα εκδόσεων ή επανεκδόσεων έργων του συνθέτη εκείνη τη σημαδιακή χρονιά κυκλοφόρησε κι ένας καινούργιος θεατρικός δίσκος του από την παράσταση "Μαντώ Μαυρογένους" του Γεωργίου Ρούσου σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη που ανέβασε στο Θέατρο Αλίκη η Αλίκη Βουγιουκλάκη, όταν πια η λαοφιλής ηθοποιός είχε αρχίσει σταδιακά να αποτραβιέται από τον κινηματογράφο και να αφοσιώνεται πολύ πιο συστηματικά στο θέατρο ανεβάζοντας φιλόδοξες παραστάσεις. Στη συγκεκριμένη παράσταση μάλιστα είχε δίπλα της μεγάλα ονόματα, όπως ο Μάνος Κατράκης (ως Κολοκοτρώνης), ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Βύρων Πάλλης, η Άννα Παϊτατζή, ο Δημήτρης Μπισλάνης και ο Θόδωρος Έξαρχος.
Ο Μίκης, ευρισκόμενος ακόμη στο Παρίσι, έγραψε για την παράσταση μια ολόκληρη σειρά τραγουδιών με λαϊκά χρώματα, ενίοτε όμως και εμβατηριακού ρυθμού ("Το τραγούδι των καρμπονάρων", "Άιντε μια"), όπως επέβαλλε το ύφος του έργου, αλλά και με τρυφερές στιγμές ("Χάι χάι", "Νανούρισμα"). Ο δίσκος που εκδόθηκε την ίδια εποχή από τη Minos πήρε τον τίτλο "Προδομένος λαός". Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Βαγγέλη Γκούφα. Βασικοί ερμηνευτές των τραγουδιών η Χαρούλα Αλεξίου και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Συμμετέχει επίσης ο Κώστας Σμοκοβίτης, ενώ ο Μάνος Κατράκης και η Αλίκη Βουγιουκλάκη αποδίδουν από ένα τραγούδι.

(c) CD | Minos 1974 | Remaster επανέκδοση: 2005 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: